В медицинските заведения е предвидено хората да се лекуват и да оздравяват, а не да се заразяват и да се разболяват. Но за съжаление, се случва и по друг начин. Как да се пазим от инфекции в болница?

Ако човек се разболее 48 часа след постъпване в болница, тази инфекция се смята за болнична и се лекува по друг начин от „уличната”.

Дом за микроби

Вътреболничните инфекции /ВБИ/ - голям проблем по цял свят. Дори и в развитите държави всяка година се регистрират значителен брой случаи на заразяване с ВБИ.

За да разберем истинските мащаби на проблема, ще използваме статистиката от САЩ, която показва почти 2 млн. случаи инфекции годишно.

Оценяването на рисковете от заразяване в едно или друго медицинско заведение е много сложно.

Нито високата квалификация на лекарите, нито отличните битови условия, дори и спазването на изискванията за хигиена и стерилизация на инструментите не гарантират липсата там на болнични инфекции.

Неуязвими и опасни

Има 2 големи групи болнични инфекции. Първата се обуславя от голямото струпване на хора. Такива заболявания се предават по въздушно-капков път или по фекално-орален път, чрез мръсни ръце.

Например, така възникват грипни епидемии и остри вирусни инфекции, а също и чревни вирусни инфекции. По-характерни са за отделения със свободно посещение, а също и за детските отделения.

Но най-опасни са болничните инфекция от втората група.

Предизвикват ги не обичайните улични микроби, а тези, които са се образували от обичайната за нашия организъм условно-патогенна флора.

Появата на тези мутанти е свързано с това, че в болниците, особено в реанимациите.

А също и в онкологични и хематологични отделения, където се лекуват тежко болни с отслабен имунитет.

Използват се широкоспектърни антибиотици.

Благодарение на постоянен контакт с тези силни лекарства се формира специфичен болничен щам – микроб, устойчив на много антибиотици и антисептици.

В обикновения живот тези микроби не са опасни, но в болниците те предизвикват най-тежките и трудни за лечение гнойно-септични усложнения.

Как да намалим рисковете?

Не влизайте в болница, без да има нужда

Модерната при някои традиция да си чистят съдовете по 2 пъти годишно е вредна.

В болница се влиза само когато няма друг изход – при отвеждане с линейка, необходима е операция или лекуващият лекар казва, че болестта е тежка и без болнично лечение не може да се мине.

Във всички останали случаи лечението трябва да бъде амбулаторно, но лекар и пациент трябва да поддържат връзка.

Спазвайте хигиена

Простото правило „мийте си ръцете преди хранене и след тоалетна” работи отлично. По-добре е ръцете да се бършат с кърпи за еднократна употреба.

Посетителите трябва да обработват ръцете си със дезинфекциращ разтвор, какъвто трябва да има във всяко отделение.

Използвайте свои съдове

Може и болничните, ако се измият добре, тоест в миялна машина. Ако това се прави ръчно, то по-добре да използвате чинии, чаши, лъжи и вилици.

Не се залежавайте

Много болни след операция или манипулация се стараят колкото се може по-дълго да останат в състояние на пълен покой. Това е опасно.

Необходимо е възможно най-ранно активизирани – ставане от леглото или поне в седнало положение да се прави лечебна гимнастика с инструктор. А още по-добре е да се излезе на разходка.

И накрая, изписването от болница трябва да е възможно най-рано.