Пълноценно хранене, повече движение и не се притеснявайте да търсите помощ.

Притесненията и напрежението по повод работата или спорове с някого – това е нормално явление, което бързо минава. Но продължителният стрес може сериозно да навреди на здравето. Ето това са и типичните проявления:

  • Сънни разстройства;
  • Рязко намаляване или увеличаване на апетита;
  • Лошо настроение – песимизъм, потиснатост;
  • Повишена раздразнителност;
  • Усещане, че стресът няма да има край и животът няма да се оправи.

Не игнорирайте тези симптоми. Ако ви липсва възможност да отстраните причината, то най-малкото се постарайте да намалите негативния ефект от нея.

Как силният стрес да не вреди на здравето ни

1.Направете си дневно разписание и се придържайте към него

Това дава усещане, че контролирате живота си.

  • Не лягайте да спите по-късно от обичайното, не изоставяйте полезните навици и хобита;
  • Не се затваряйте за хората, а обратното – общувайте повече с приятели и роднини. Социалните връзки са добър помощник за защита от стрес.
  • Отделяйте време за занятия, които ви носят радост – разходки, игри с децата или с домашните любимци.
  • Стойте по-далеч от това, което ви дразни. При възможност ограничете контактите с хората, които предизвикват стрес. Особено преди лягане.
  • Погрижете се за себе си – постарайте се да намерите време за релакс и за приятни занимания.

2.Пълноценно хранене

При стрес изпитваме голямо желание да похапнем нещо вредно, и особено сладко. Така стимулираме повишаването на серотонина, хормонът на доброто настроение, но нивата му не се запазват високи дълго време.

За предпочитане са сложните въглехидрати, например, ястия от пълнозърнести храни. Те ни зареждат с енергия за дълго.

За да сме в по-малка степен изкушени от мазните и калорични храни, то трябва предварително да планираме храненето.

Естествено, в състояние на силен стрес нямаме сили да си готвим здравословни ястия, още по-малко да планираме с какво ще се храним седмица напред.

Достатъчно е да се планира овесена каша с плод за закуска, сандвич от пълнозърнест хляб за обяд или зеленчукова салата или риба с варени картофи за вечеря.

Това не са сложни ястия, но са много по-полезни от дюнер и от захарни изделия.

През деня се старайте да не ядете на работното място. Излезте, макар и за 10-15 минути, за да обядвате спокойно, а в идеалния случай известно време постойте навън, на чист въздух. Това ще ни помогне да се отпуснем и да се успокоим.

3.Не забравяйте за физическата активност

Това е много добър начин за намаляване на стреса, който изпълва организма с ендорфини. Ако ви е трудно да започнете, спомнете си колко добре ще ви стане след тренировка.

Представете си колко уморени и съществременно доволни ще бъдете, след като приключите с упражненията.

Ако нямате време или средства за фитнес, тренирайте у дома. Достатъчно е да отделите за това 30 минути, и ще се почувствате по-добре. Например, опитайте кратки интервални тренировки.

Ако се чувствате виновни за това, че в толкова напрегнат етап на живота си губите времето за спорт, постарайте се да промените това свое отношение.

Тренировката – това не е нещо, което подаряваме на себе си, а част от стандартния режим на здравия човек.

Сега както никога е важно да се поддържаме в добро здраве. Възможно е в началото да ни е по-трудно. Например, често си казвате, че например, във вторник ще намерите време за тренировки. Постепенно това ще се превърне в навик и ще забележите положителен резултат.

4.Старайте се да се наспивате

Стоенето до късно, за да се довършват задачите останали от деня, не е препоръчително, така влошаваме положението. Старайте се да спите, колкото се може повече, това ще намали стреса, така ще можете да го контролирате.

5.Търсете подкрепа

Споделяйте чувствата си с приятели и близки. Така няма да се притеснявате да търсите професионална помощ. Възможно е стресът да прерасне в нещо по-сериозно. Ако имате панически атаки, ускорено сърцебиене – всичко това може да е признак на тревожно разстройство.

Във всеки случай стресът не трябва да се игнорира.