Излекуваните от COVID-19 достигнаха нов рекорд от 388 и изпреварват с близо 120 новите заразени, което води до значителен спад на активните случаи.

Излекуваните от COVID-19 надхвърлиха 5000, над 50% от заразените

Общият брой на излекуваните надхвърли прага от 5000, а активните намаляват до 4493, въпреки новите 269.

Изглежда на 23 юли РЗИ в страната са дали направления за доста тестове на прекарали инфекцията с леки симптоми.

Очаквани са тези рекорди от излекувани, тъй като заради летния сезон повечето хора карат безсимптомно инфекцията. За най-характерни симптоми се сочат загуба на обоняние и повишаването на температурата, за да се приеме за подозрително трябва да е по-трайно.

Приетите в болница обаче продължават да се увеличава и според последните данни се увеличават до 665. Почти без промяна остават приетите в интензивни отделения, но се наблюдава леко покачване спрямо вчера.

Направените PCR тестове са с около и над 200 по-малко спрямо ден по-рано, когато надхвърляха 6100.

Случаите на летален изход за съжаление, съвсем не са малко и са докладвани 8 за изминалото денонощие, като общият им брой се увеличава до 329.

Множество огнища по области – най-големи в София и Благоевград

По области епидемиологичната обстановка показва, че в страната са формирани множество дифузни огнища.

В област София-град, най-голямото, където броят на заразените, постоянно е най-голям, се отчита спад, като новите са 53, доста по-малко от абсолютния рекорд от 10 юли, със 140.

На второ място е област Благоевград, където нови са 34 или не много по-малко, отколкото са в столицата, която е с доста повече население от Благоевградска област и с по-голяма гъстота.

Населението на областта е над 300 000 души, а в нейния състав са 14 общини, най-голямата е тази на областният център.

Спадът днес е с 1 нов случай, тъй като за вчера информационната система, съгласно данните подадени от РЗИ, съобщава за 35 нови, а новите данни показват 34.

Обезпокоителната тенденция е за изчерпване на капацитета на болниците, което се очаква да се случи до 14 дни, съобщават от РЗИ, ако тенденцията на нарастване на заразените се запази.

Към момента близо 2/3 от болницата е заета с приети болни с COVID-19, също така лечебното заведение изпитва и недостиг на кадри – лекари и персонал.

В областта не са формирани конкретни огнища, но все пак има такива. При голяма част от случаите не се установява връзка с други заразени.

Според директора на РЗИ рекордът заразени от вчера се дължи и на повечето тестове, които се правят. На 22 юли бе съобщено за затваряне на детска градина в Община Сандански, тъй като бяха открити заразени с коронавирус.

Също така заразяване е станало и по време на проведен детски плувен шампионат, може би поради липсата на дистанция в басейните и съблекалните, а е и известно, че вирусът се разпространява по-лесно при влажни повърхности.

Област Варна на 3-то място по нови заразени

На трето място по нови заразени е област Варна, където също бе съобщено за формирало се огнище в детска градина. Новите с коронавирус са 31, като общият брой достига 510.

Във Варна надали ще се стигне до недостиг, морската столица разполага с няколко големи лечебни заведения, в които легловият капацитет е повече от достатъчен.

В Добри ситуацията е доста тревожна, новите заразени са 27, но областната болница изнемогва, липсва персонал, леглата са на привършване.

В такъв случай решението може да е трансфер на болни към варненските лечебни заведения, които са по-големи, по-добре оборудвани.

На следващо място по нови заразени е област Пловдив, където също са 27, общият им брой достига 730. Няколко са болниците, които приемат заболели в Пловдивско.

Това са общинските в Асеновград и в Карлово, а в Пловдив в готовност са три, държавната УМБАЛ Св. Георги, частните Каспела и Пълмед.

Област Ямбол отчита изненадващо нарастване на новите заразени, като се касае за 11 случая, общият брой на установените от началото там е 232.

Една единствена болница, областната трябва да поеме целия поток от пациенти, което предизвика и сериозни проблеми преди няколко месеца, тъй като освен на легла, се появи и недостиг на персонал.