6 начина, които ще ни помогнат отново да дишаме свободно.

Ако запушването на носа е предизвикано от травма или неотдавнашна хирургична интервенция, без консултация с лекар-специалист, травматолог или хирург няма да се мине.

Докато чакате за посещение при специалист, можете да положите на лицето, завити в тънка кърпа или купчета лед – прохладният компрес леко ще намали подуването. Използването на капки за нос се допуска само след лекарско предписание.

Как да се справим бързо със запушения нос

Промиване на носа със солен разтвор

Ако причина за дискомфорт е обикновена настинка или сезонна алергия, справянето с отока е възможно само с домашни средства.

Това може да е с назален спрей с морска вода от аптеката или с подсолена вода, която приготвим сами и капваме в носа с помощта на пипетка.

Ефектът ще бъде еднакъв – соленият разтвор ще прочисти носните пътища, ще направи натрупаната в тях слуз по-мека и ще намали раздразнението и подуването на назалната лигавица.

Ако желаете да промиете носа наистина качествено, използвайте Нети Пот – каничка за промиване на носа или обикновена спринцовка.

Същността на тази процедура е изключително елементарна – навеждаме се над мивката и само леко накланяме главата настрани, пускаме солен разтвор в едната ноздра, а след това променяме наклона на главата така, че течността, преминавайки през носоглътката, се излива през другата ноздра.

Повтаряйте няколко пъти. Овлажняването при тази процедура ще бъде по-обилно и по-ефективно.

Следва да се отчитат само няколко важни правила за безопасност:

  • В никакъв случай не промивайте носа с вода от чешмата. В нея може да има патогенни микроорганизми, които не трябва да се допускат в носоглътката.
  • По-добре е да се използва дестилирана вода. Алтернатива – слага се вода да се вари за 3-5 минути, а след това оставяме да се охлади, докато не стане само в малка степен топла.
  • Преди използването Нети Пот – каничката, трябва да е чиста и напълно суха.
  • Задължително измивайте ръце и ги подсушавайте преди процедурата.

2.Пуснете увлажнител за въздух

Причината, поради която носната лигавица се подува и носът се запушва, често е прекалено сухият въздух – тоест влажността му е ниска.

Ако дишате такъв въздух по-дълго време, например, защото цял ден сте в отопляван и недобре проветряван офис, лигавиците ви ще загубят влажността си. Вследствие на обезводняване се появява раздразнение и оток.

Понякога е достатъчно да върнем на носа и на гърлото достатъчното овлажняване, за да може подуването на лигавицата и запушването на носа да отшумят, и да можем отново да дишаме свободно.

3.Подишайте топла пара

Например, по бабиния метод – над леген със загрята, но в никакъв случай вряла или кипяща, за да не получим изгаряне, като сложим на главата и кърпа, с която да се покрием. Това също помага за овлажняване на лигавицата.

Във водата могат да се добавят няколко капки евкалиптово масло. Има данни, макар и изследванията да са се провеждали само с мишки, че то е противовъзпалителни свойства, намалява раздразнението и може да намали неприятните усещания, свързани със запушването на носа.

4.Пийнете чай

Чай, компот или топла вода – не е важно. Всички тези напитки при условие на изобилен прием еднакво добре се справят с обезводняването на лигавиците и така помагат за намаляване на тяхното раздразнение. За същински ефект трябва да се почака най-малко 20-30 минути.

5.Да си вземем топъл душ

Това е комфортен начин да подишаме така необходимата при запушен нос топла пара. Освен всичко останало влажният въздух подобрява отока на слуз и освобождава носа от твърде гъсти секрети.

6.Топъл компрес в горната част на носа

Топлината подобрява кръвообращението в носните кухини. Това не означава, че носът мигновено ще се отпуши – убедителни доказателства в тази посока не са налични. Топлината обаче може да намали неприятните усещания, свързани с подуването на лигавицата и запушването на носа.

Експериментирайте с компреса. Ако ви помага конкретно, повтаряйте процедурата при необходимост.