85% от жените посрещат 50-годишния си юбилей с излишни килограми.

Защо се получава така и как да си върнем формата?

След навършване на 30 г. скоростта на обмяна на веществата намалява с 10% за всяко десетилетие. По този начин, заради тези 10%, обичайно теглото се увеличава и когато станете на 50 години, добавеното тегло може да бъде доста солидно.

В този етап от живота протича хормонално "преустройство", така че процесът на натрупване на мазнини става по-активен.

В това има и някои положителни страни. Когато яйчниците намаляват своятна активност, отговорността за производството на женския хормон естроген се поема от мастните тъкани. Колкото по-активен е този процес, толкова по-леко протича периодът на критическата възраст.

При по-пълните жени, също така, е по-малък рискът от развитие на остеопороза - заболяване, тясно свързано с менопаузата. Но уви, заболяванията, предизвикани от увеличението на мастната тъкан, са доста повече.

Това са захарен диабет, атеросклероза, хипертония, проблеми с черния дроб. Затова въпросът как да поддържаме теглото в норма е от първостепенна важност. Най-напред, трябва да се помисли за промяна на хранителния режим. Храната трябва да стане по-малко калорична, но все пак да е вкусна.

Задължително увеличете консумацията на плодове, избирайте обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, избягвайте тлъстото месо. За да не преяждате, хапвайте често и по малко.

Към 50-годишна възраст се променя и нашият начин на живот. За спорт започваме да отделяме все по-малко и по-малко време. Дори когато се занимаваме с ежедневните си дейности, не бързаме, подхождаме към всичко далеч по-рационално, отколкото на младини, подсъзнателно избираме "солиден" модел на поведение.

За дейностите ни това е добре, но за теглото е лошо, тъй като енергията не се изразходва така интензивно, както на млади години, когато сме се стремили да успеем във всичко. Неактивният начин на живот е вреден не само за това, че изгаряме по-малко калории. Развиваме и склонност към преяждане.

Така сработва древният инстинкт: в миналото търсенето на храна е било свързано с двигателна активност, а спирането за почивка е означавало, че храната е намерена и че можем да седнем на трапезата.

Покоят на подсъзнателно ниво се възприема като сигнал, че наблизо има храна. А нея действително я има, и то в изобилие.

Така се оказва, че активното движение е прекрасен способ да стимулираме обмяната на веществата. Често и интензивно почиствайте жилището си, бъдете и активни през лятото на вилата си - ходете за гъби и ягоди, работете активно в градината и на двора.

Вместо да стоите вечер на дивана и да гледате телевизия, отидете да се полюбувате на залеза, ходете, за да "навъртате" километри. Ходенето, плуването, карането на велосипед, заниманията във фитнеса, гимнастиката - това са идеални начини за натоварване, които ще ви помогнат да се отървете от излишното тегло и ще подобрят състоянието на сърдечно-съдовата система.

Идете, също така, на пилатес и йога, но заниманията с тях трябва да се провеждат под контрола на специалист.

Има още една причина за натрупване на тегло след 50 години и тя е психологическа. В тази възраст чувствата угасват, стихват страстите и желанията. Всичко вече се е случило. Децата са пораснали. Пада общият жизнен тонус, горещата младост си е отишла. Оредяват и нашите приятели. Все по-рядко се запознаваме с нови хора, започваме да избягваме сериозните отношения.

Уви, това върши лоша услуга на фигурата. Ниското ниво на социална активност води и до спад в настроението, както и в самооценката. Всичко това е стрес, който не ни влияе добре.

Всъщност не е трудно всичко да става по друг начин. Мъдрите китайци казват, че личният живот започва след 50 години - на децата и обществото е отдадено всичко, което може да се отдаде, настъпва време да се занимаваме със себе си.  Но именно да се занимаваме, продължавайки да търсим и да откриваме нови хоризонти. Запознавайте се с хора, намерете себе си. Така няма да имате време да се отдадете на печал по отминалата младост и да затлъстеете.