Причина да станете по-стройни винаги има. Това е не само красиво, но и често полезно за здравето. Но понякога ни очаква друга неприятност – сухота и увисване на кожата. Как да запазите еластичността и красотата на кожата след отслабване.

Защо при отслабване кожата губи предишния си вид?

След като започнете да консумирате по-малки количества храна и ограничавате калорийния прием, минава известно време и мазнините постепенно изчезват. Това на пръв поглед изглежда отлична новина, с изключение на това, че на първо място изчезват мазнините, които не би се искало да губите.

Първо отслабват гърдите и лицето и затова видът на хората, които се стремят да отслабнат, невинаги е сияещ и здрав.

Ако навреме не вземете мерки, то може да загубите еластичността на кожата на лицето, гърдите ви да станат безформени и в крайна сметка да изглеждате с 10 години по-стари. Освен увисналите гърди се появяват и бръчки и каква е тогава ползата от такова усъвършенстване?

Защо се получава така, че подкожната мастна тъкан ни прави добра услуга? Върху нея като върху мека възглавница, лежи кожата, съхранявайки равната повърхност. Разбира се, ако подкожната мастна тъкан не е много, а в умерено количество.

Освен това в мастните клетки се концентрират определено количество естрогени, които придават на кожата тонус и способстват за по-доброто нейно овлажняване.
Затова основната задача при отслабване е не избавянето от мазнините, а запазването на собствената красота.

Как да удържите позициите си?

Как да отслабването правилно? Най-важното е да отслабвате постепенно и без поставяне на рекорди.

Да започнем с това, че при отслабване не е нужно да гладувате, да ядете само ябълки или напълно обезмаслени продукти. Храненето трябва да бъде адекватно на вашия начин на живот.

Но количеството приемани калории трябва да се ограничи. 1500 килокалории средно трябва да приема човек, който желае да отслабне в зависимост от разхода на енергия.

Храната е препоръчително да бъде разнообразна богата на витамини, белтъчини, полиненаситени мастни киселини. Като основен енергиен източник трябва да бъдат сложни въглехидрати – зърнени храни, плодове и зеленчуци.

Източниците на белтъчини трябва да бъдат немазно месо, пилешко, немазна и мазна риба – ограничено, яйца, зърнени, бобови, бели сирена и извара.

Важно е в хранителния режим на човека, който желае да отслабне да присъстват достатъчно количество мазнини. Тези мазнини няма да се отлагат по ненужни места. Тяхната роля е храненето на клетките с необходими за поддържане на тяхната структура вещества плюс мастноразтворими витамини.

Растителните масла, краве масло в умерено количество, мазната риба – са основните източници на мастни киселини.

Вода в необходимо количество трябва да се осигурява винаги на организма. Разбира се мастните клетки няма намаляват бързо, ако приемате достатъчно течности. Но на нас това не ни е нужно, а дори напротив. Кожата ще се отпуска постепенно, паралелно с намаляването на обема на мастната тъкан.

Физиотерапия и тренировки

Най-вероятно в първите няколко дни от ограниченията няма да ви бъде по силите да преодолявате всякакви сериозни физически натоварвания. Но колкото можете – напред към фитнес залата или в парка.

Тренировката на мускулите помага да се приведе и кожата в тонус и вие ще изглеждате много по-свежи.
Ускоряването на процесите на регенерация в кожата и мускулите може да се постигне с помощта на контрастен душ.