Разговор с близък приятел или среща с психотерапевт са известни и проверени начини да получим емоционална подкрепа в труден период на живота. Но ако не са достатъчни или са недостъпни?

Какви са вариантите за подкрепа, които НЕ ни идват наум

Колкото и да искат да ни подкрепят, да ни разбират и да проявяват съчувствие, близки и приятели не могат да бъдат с нас 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, и невинаги са способни да бъдат до нас, когато сякаш земята ни се изплъзва под краката.

В такива моменти трябва сами да подкрепим себе си, и това изобщо не е толкова лошо, тъй като тогава всичко е в нашите ръце.

Как да подкрепим себе си в изключително трудна ситуация? Ето няколко съвета и от клиничен психолог и автор на книги за самопомощ Елис Бойес.

Търсете подкрепа от човек, който не ви е близък

В трудни моменти често търсим подкрепа от тези, които преди са били в подобна ситуация и са успели да се измъкнат от нея.

Колкото и да е парадоксално, тези хора могат да ни откажат помощ. Не всички са готови да изслушат и да се потопят отново в болезнените си преживявания, и те могат да бъдат разбрани.

Точно така – близките ни могат да не бъдат толкова разбиращи и силни, както би ни се искало. Голяма подкрепа могат да ни осигурят хора, които ни свързват не особено близки отношения.

Препоръките на специалиста – изберете няколко не особено близки хора от познатите и откровено поговорете с тях за това, през което преминавате.

По-добре е да не говорите с много хора – участието на твърде много познати може да изглежда прекомерно.

Не е задължително да разкажем цялата своя история – можем само за кратко да обрисуваме ситуацията и да получим незабавна подкрепа.

Да бъдем отворени за всякакви варианти за подкрепа

В интернет можем да срещнем множество статии за това какво не трябва да говорим на човек, оказал се в трудна ситуация. Какви са подводните камъни на такива текстове? В това, че тези, които са готови да ни подкрепят, и тези, които винаги намират правилните думи, които да ни успокоят, невинаги са едни и същи хора.

Близките и приятелите, които искрено се грижат за нас и се интересуват какво ни се случва, невинаги умеят да говорят правилно. Те могат да използват неподходящи фрази, които да ви наранят и да бъдат неумели в своите опити да ни подкрепят.

Ако обаче те се ръководят от намерението да ни помогнат, не трябва да ги отблъскваме.

Когато не се чувстваме добре, вътрешният ни радар става свръхчувствителен, и е възможно да реагираме прекалено остро на неподходящите думи. Но се старайте да не отблъсквате тези, чиито намерения са добри.

Например, можете да си кажете – бих предпочел баща ми да ми го каже по друг начин, но виждам, че се тревожи за мен, и това е важно за мен.

Ако изпитвате любов, то тогава не се фокусирайте върху думите, чувствата могат да дадат много повече.

Мислете нестандартно

Звучи странно, но Бойес чувства невероятна подкрепа от своята прахосмукачка-робот, това е неочаквано нейно признание. В дните, когато не ѝ върви, възможността да делегира почистването на робота, е изключително важна.

Подкрепа можем да получим, когато отидем на фитнес, на йога занятия, в групите на любителите на бягането или на разходките.

Още един начин да получим социална подкрепа – общуване в социалните мрежи. Попитайте вашите приятели или последователи каква музика слушат за оправяне на настроението, можем да получим отлични препоръки.

Особено приятно е да знаем, че хората са отделили време, за да отговорят на нашия въпрос и да споделят какво им харесва.

Какви са препоръките на специалистите

Заемете със самонаблюдение – обърнете внимание на детайлите, които ви дават чувство за социална подкрепа, и опитайте различни варианти.

Дори когато е трудно и ви се струва, че няма на кого да разчитате, следва да помните, че не сте сами. Когато ни завладеят емоциите, е важно да не се изолираме от хората, от новите възможности и от опита.