Ако обичате азиатска козметика, най-вероятно сте чували за муцин от охлюви. Но що за съставка е това? И истина ли е, че притежава вълшебни свойства?

Охлювите – извор на красота и младост

Подробно за охлювния муцин

Муцин или иначе казано слуз – това е подобно на гел вещество, което се образува от охлювите, за да могат по-лесно да се плъзгат по повърхностите. То действа и като защитно средство, и ако охлювът се нарани на клон, камъни или остри предмети, които се срещат по пътя му, слузта помага за по-бързо възстановяване, като се активизират регенеративните процеси.

От 91% до 98% от муцина на охлюва е обикновена вода, всичко останало е смес от естествени вещества, които толкова обожават козметиците – хиалуронова киселина, алантоин, ензими, гликолова киселина, растежни фактори.

Как се добива муцинът

Това е един от най-интересните въпроси, които могат да бъдат зададени на производителите на козметика от охлюви.

Повечето от тях отговарят, че получават слузта, без да вредят по какъвто и да е начин на охлювите.

Така например, един от най-известните производители на козметика от охлюви в Корея – разказва на своя официален сайт, че охлюви, които използва, са щастливи същества.

За да дадат с удоволствие своя муцин, ги слагат в тиха тъмна стая, където в рамките на половин час се плъзгат по специална мрежа, по която оставят следи.

След това муцинът се събира, пречиства и се използва като козметична съставка. При производството на слуз на охлювите не се въздейства по никакъв начин.

Най-добрият муцин се получава тогава, когато охлювите са си починали добре и се чувстват комфортно в своята среда.

Природозащитници разкриват и други методи за добив на муцин. Например, с помощта на електрошок. Когато нещастните създания се третирани с ток, за да образуват повече слуз под стрес. Или когато ги потапят в сол или в киселина, където загиват, след като предварително са отделили много от ценната слуз.

В Тайланд на популярност се радва СПА процедура, която предполага пълзене на охлюви по цялото тяло. Предлагащите тази услуга твърдят, че е с подмладяващ ефект.

Активните съставки на муцина

Интересно е, че муцинът от различните видове охлюви не е еднакъв по състав. Това показват проведени изследвания.

Най-активната биологично форма е получена от охлювите от вида Helix aspersa, тоест градински охлюв.

Затова няма смисъл да се стремим към екзотика и да плащаме повече.

Какви вещества в състава на муцина оказват благотворно въздействие на кожата?

Растежни фактори

Това са пептиди, които играят изключително важна роля в процесите на заздравяване и възстановяване на тъкани. Но те имат и голяма молекулна маса, което затруднява тяхното проникване в слоевете на кожата.

Теоретично способстват за заглаждане на белези, подобряват състоянието на кожата при акне, възстановяват целостта на кожата при увреждане.

Алантоин

Алантоинът се използва в козметиката вече повече от 60 години. Съществуват изследвания, доказващи неговата ефективност в профилактиката и лечението на белези. При използване на средства с алантоин те стават по-малки и не се забелязват толкова.

Гликолова киселина

Това е алфа-хидроксикиселина, която широко се използва в козметиката. Открива се в състава на пилингите за кожа, които имат за цел почистване от мъртви клетки и добавяне на свежест и сияние.

Още едно важно качество на гликоловата киселина – способност за увеличаване на синтеза на колаген, като така се забавят процесите на стареене на кожата.

Гликоловата киселина може да изсветли пигментните петна и да подобри състоянието на кожата при акне. Но всъщност както никога е важна дозата.

Концентрацията на киселина трябва да бъде не по-малко от 10%, което е невъзможно, ако говорим за вещество в състава на муцина на охлюва.

Хиалуронова киселина

При попадане на кожата хиалуроновата киселина се образува слой, който възпрепятства трансепидермалната загуба на вода, поддържа защитните ѝ функции.

Според изследване от 2016 г. хиалуронавата киселина подобрява външният вид на кожата с тънки линии и бръчки само 15 минути след нанасяне.

Ако средството с тази киселина се използва в продължение на 8 седмици и повече, полученият ефект се запазва за дълъг период от време.

Хиалуроновата киселина способства за заздравяване на рани, поддържа еластичността на кожата.