Когато жената забременее се налага да промени голяма част от навиците си.

Ако здравословното хранене не ви е присъщо до този момент, време е да извлечете максимални ползи за тялото и плода от храните, които консумирате. Задължителните храни, които трябва да присъстват в хранителния ви план са изброени по-долу, но преди да преминете към тези промени се посъветвайте с лекар.

Първите три месеца са най-важни за развитието на вашето бебе, през този период може да добавите към менюто си няколко полезни храни, които ще помогнат на бременността ви да протече без усложнения.

Според Франсис Ларгеман-Рут, автор на „Здравословните храни, с които трябва да се хранят бременните“, „колкото по-рано започне приема на витамини за бременни, толкова по-добре ще се отрази това на плода и майката, понеже хранителните вещества са от съществено значение за развитието на гръбначния мозък и нервите при бебето“.

В действителност, лекарите препоръчват приема на витамини за бременни, да започне веднага след първите опити за зачеване, ако това е възможно.

Съсредоточете се върху приема на фолиева киселина, която е източник на ценни хранителни вещества по време на бременност и е доказано, че драстично понижава риска от сериозни вродени дефекти и помага за нормалното развитие на всички клетки в организма.

„Жените, които са изложени на риск от поява на вродени дефекти, ще се нуждаят от рецепта за по-голямо количество фолиева киселина“, казва Карл П. Вайнер, професор и председател на отделението по „Акушерство и гинекология“ в Канзаския университет Училището по медицина в Канзас Сити и съавтор на пълно ръководство за медикаменти по време на бременност и кърмене.

Как да се справим със сутрешното гадене?

„Въпреки че по време на бременност може да се чувствате ужасно, това не се отразява на вашето бебе. Ако сутрешното гадене пречи на приема на здравословни добавки ги приемайте през нощта“, съветва д-р Уайнър.

В случай че гаденето преминава много тежко се посъветвайте с лекар за медикаменти, които да спрат гаденето ви. Трябва също да уведомите Вашия лекар за употреба на други витаминни и добавки, за да се избегне риска от предозиране с хранителни вещества по време на бременност.

Подсилване с фолиева киселина

Витамин B може да се набави от разнообразни хранителни източници леща, черен боб, олющени соеви ядки, спанак, аспержи, цитрусови плодове и различни видове сокове.

Други храни са обогатени с фолиева киселина, за да понижат шансовете за раждане на бебе с вроден дефект. Към менюто си задължително трябва да добавите зърнени храни, хляб, макаронени изделия и брашно.

Яжте желязо

Ако консумирате повече месо е лесно да си набавите необходимото количество желязо. Яйцата също са отличен източник за хората, които консумират меси и животински продукти. Изобилието от зеленчуци богати на желязо като спанак, къдраво зеле, боб, леща и кайсии са подходящи за вегетарианците. Единственият недостатък е, че тялото не абсорбира желязото от зеленчуците и плодовете толкова лесно, колкото от животинските продукти, затова трябва да помогнете за извличане на максималното му количество.

Освен това храните богати на желязо са добър източник на витамин C, който ще ви помогне да приемете повече желязо. Изстискайте малко лимонов сок върху задушен спанак или в яхния от леща и ще извлечете възможно най-много желязо от хранителните продукти.