Фазата на бързия сън, предшестваща основния, способства за подобряване на паметта и за възстановяване на мозъчната функция.

До това заключение достигнали група японски учени, които провеждат различни проучвания на различните фази на съня. Неотдавна група специалисти от Токийския университет направили няколко изследвания върху мишки.

Учените използвали апарат за извършване на енцефалография за измерване у мишките на количеството на т.нар. делта-вълни.

Те се характеризират с това, че изхождат от мозъка на човека по време най-дълбоките фази на съня.

В резултат на изследванията се установили интересни особености, като например, че мозъкът на гризачите, които по всички физиологични характеристики показват нормални цикли на съня, където редовно се редуват фази на бърз и бавен сън, излъчват няколко пъти повече делта-вълни от мишките с неспокоен сън и други нарушения.

При тези гризачи потокът на вълните бил практически незабележим.

След откриването на тази закономерност учените поставили акцент по опитен път да открият нервните клетки, които отговорят за преходите между фазите на съня – от бърз към бавен.

И след идентифициране на съответните клетки, учените провели допълнителни опити, в рамките на които се постарали самостоятелно да регулират процесите на изменение на фазите на съня.

В резултат на наблюденията учените стигнали до заключението, че наличието на делта вълните способства за формирането на дългосрочната памет и помага на мозъка да почива и да възстанови своите функциите в рамките на нощта.

Това изследване още веднъж потвърждава, че фазата на бързия сън играе важна роля като цяло върху живота на човека.

Учените отбелязват, че нарушенията, отнасящи се до тази фаза на съня, водят до сериозни негативни последствия за здравето.

Авторът на изследването обръща внимание на това, че не трябва да се подценява ролята на бързия сън във формирането на паметта.

По-скоро с помощта на регулирането на съня в близко време ще могат да се лекуват и провеждат профилактични мероприятия срещу разстройствата на паметта, а също и болестта на Алцхаймер.

Възможно е изучаването на съня да доведе до разкритието на дълбоките причини за тези заболявания.

Фазата на бързия сън, е само 1/5 от цялата продължителност на съня. Много хора по време на тази фаза на съня виждат цветни съновидения.

Разпознаването на фазите на бързия сън е възможно по движенията на очните ябълки.

За профилактика на невродегенеративните заболявания в старческа възраст помага хобито като например ваенето на фигури от глина, рисуване и компютърни игри – това е списъкът с дейностите, които в старческа възраст, поддържат мозъкът в тонус.

И помагат за забавянето на постепенната загуба на паметта.

Изследването за влиянието на различните видове любими занимания върху паметта на преклонна възраст показва, че от избора на хоби в зряла възраст до голяма степен зависи развитието на старческо слабоумие.

Според американските специалисти в напреднала възраст човек е необходимо да се занимава с рисуване, живопис, ходенето на пикник с приятели и активното използване на компютър.

За участието в експеримента били поканени 256 души от двата пола, които били навършили 85 години.

Всички доброволци преминали през изследване за състоянието на състоянието на тяхната памет и никакви отклонения от нормата не били установени, макар и прекалено напредналата възраст.

Също така учените не включили в групата на доброволците на носителите на ген, което увеличава риска от заболяването Алцхаймер.