Диетолог разказва как да подобрим храносмилането с помощта на правилно съчетаване на продукти, което повишава тяхната хранителна стойност и предотвратява множество здравословни проблеми.

Знаете ли какви вещества присъстват в храните?

Какво купувате и колко добре се усвояват от организма?

Лондонският диетолог Роб Хобсонут твърди, че комбинацията на определени продукти подобрява усвояването на техните полезни вещества и помага за предотвратяване на множество заболявания.

Хранителните вещества от изядената храна се освобождават в процеса на дъвчене и се усвояват благодарение на действието на ензимите, които спомагат за абсорбцията в кръвта.

Но не всички питателни вещества могат да бъдат използвани в пълна степен заради несъвместимост на отделните храни.

Приготвянето на храна с отчитане на съвместимостта на съставките на ястието помага за по-добро усвояване на хранителните вещества от организма.

Например, суровият морков може да бъде отличен източник не само на фибри, но и на полезни каратиноиди, ако в приготвеното с него ястие присъстват мазнини.

7 комбинации ще помогнат на вашия организъм да получи максимума от храните, които консумирате.

1. Зехтин и домати

Изследванията показват, че 3-5 грама мазнини с продуктите, богати на каротиноиди, могат да помогнат за тяхното усвояване.

Каротиноиди се съдържат не само в моркови или в домати, но и в други продукти с оранжев или с червен цвят.

Усвояването на тези полезни вещества помага за защита на организма от заболявания, благодарение на техните антиоксидантни свойства.

2. Куркума и черен пипер

Куркуминът е активна съставка, съдържаща се в куркумата, която притежава мощни притововъзпалителни свойства.

За съжаление, куркуминът трудно се усвоява, но това може да се поправи с помощта на пиперин, който се намира в черния пипер.

3. Фасул и броколи

Фасулът, както и всички бобови, съдържат желязо, което е основен източник за хората, които се придържат към растителна диета.

Съчетанието на богати източници на витамин С заедно с храни, съдържащи това вещество, помагат за подобряване на усвояването ценния за здравето минерал.

Броколите, например, са отличен източник на витамин С и добре се съчетават в ястия с фасул – в супи и в задушени ястия.

4. Сьомга и сметана

Макар и най-добрият източник на витамин Д да е слънчевата светлина, сьомгата е една от малкото храни, които го съдържат.

За да се усвои по-добре, е необходимо да се приготви вкусен сос от сметана за сьомгата, към който се добавят лимон и подправки.

5. Мляко и мед

Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която се използва за синтез на серотонин и мелатонин в мозъка.

Въглехидратни храни, какъвто е медът, могат да помогнат за усвояването на триптофан, тъй като секрецията на инсулин намалява конкуренцията от страна на аминокиселините.

6. Зелен чай и лимонов сок

Зеленият чай е един от най-богатите източници на антиоксиданти, които могат да са полезни за здравето и помагат за намаляване на риска от множество заболявания.

Изследователи от университета Пердю установили, че съчетаването на зелен чай с лимонов сок увеличава количеството антиоксиданти, които организмът може да усвои.

7. Банан и кисело мляко

Киселото мляко, както и другите млечни продукти, са богат източник на калций, който е необходим за здравето на костите, зъбите и за мускулната тъкан.

Изследванията показват, че съчетаването на храни, богати на калций с такива съдържащи инулин, подпомага абсорбцията на този минерал.