И това няма да ви струва нищо!

Пиенето на вода повишава продуктивността на работата на мозъка си с 14%. Съответно чрез този метод значително могат да се повишат умствените способности на човека.

До това заключение достигнали учените от университета на Източен Лондон чрез провеждането на продължителни експерименти. Те провели тестове с участие на доброволци. Като тестовете били специални – когнитивни, определящи нивото на интелекта, и по едно и също време сутрин.

Първият тест бил проведен, след като доброволците закусили с пълнозърнеста храна.

Вторият след същата закуска, но след като участниците пили обикновена питейна вода. И това, което е по-важно – водата не била газирана. Всеки доброволец изпил по 3 чаши вода.

А след това се оказало, че при сравнение на резултатите от първия и втория тест, последният се оказал по-продуктивен. Тоест може да се каже, че прием на вода мозъчната активност на доброволците моментално нараснала.

Британските изследователи предполагат, че това значително повишаване на активността на мозъка на доброволците може да се обясни с това, че приемът на течност намалявало натоварването върху зоните в мозъка, които обикновено отговарят за подаването на сигнали за необходимостта от попълването на запаси от течности в организма.

Около 80% от мозъка се състои от вода и това явно е достатъчно важно за всеки човек – да приема достатъчно течности. Има дори хормонални теории за това как обезводняването влияе на мозъка, затова имайте го в предвид. Нивото на течностите в организма е изключително важно за нормалното функциониране на всички органи и системи.

Предходни изследвания също потвърждават, че учениците, които пият повече вода, подобряват способностите за концентрация и за запаметяване на информация.

Следва да се припомни, че недостатъчното приемане на течности невинаги се изразява като усещане за жажда, поради тази причина е важно да се пие вода постоянно. На малки глътки. Не по-малко от 2 литра в денонощие. И това трябва да бъде обикновена вода, тоест негазирана.

Между впрочем – авторите на изследването препоръчват на всички хора, независимо от тяхното тегло и възраст да не пият вода след хранене, а преди това.

Колко трябва да бъде коефициента на интелигентност?

• Над 70 се смята за нисък;
• 100 единици е норма;
• 160 е много висок;

Между впрочем

Някои учени смятат, че високото IQ още не означава, че вие сте умни. Първи, който се усъмнил в резултатите от определянето на коефициента на интелигентност, бил професор от катедрата по приложна психология на Университета в Торонто, Канада.

Той в продължение на 15 години се опитвал да си обясни причината за парадокса – как хората, които не блестят с острота на ума нито в живота, нито в професията си, изведнъж отлично се справят с тестовете за коефициент на интелигентност.

Разочаровани от коефициента на интелигентност, учените измислили нов тест – за емоционална интелигентност, определящ способността на човек да управлява емоциите си.

Сега американските мениджъри се шегуват – хората се вземат на работа според коефициента им на интелигентност, но правят кариера благодарение на своите качества да управляват емоциите си.

Можем ли да развием мозъка си както Айнщайн?

Има две новини – една добра и една лоша. Нивото на нашия интелект се определя от набор гени, с които ни е наградила природата.

И ако от раждането връзките между невроните в кората на нашия главен мозък не се отличават с голяма производителност, то шансовете за получаване на Нобелова награда не са големи. Но дали ще реализираме генетичният ни потенциал зависи дали ще попаднем в подходящата среда.