Принудителната карантина, следствие на пандемията от COVID-19, наложи много промени в начина на живота на до тогава нормалния човек. Една от най-гадните и основни последиците беше продължителното заседяване вкъщи, силно снижената физическа активност и последващото натрупване на килограми.

Все повече хора срещат сериозни трудности в опита си да се разделят с тях, въпреки сериозните усилия в тази посока и желанието да се върнат в условията на старата „нормалност“.

Наблюдава се ефектът на „плато“ в диетата – каквото и да правим, стрелката на кантара не помръдва. Подобен застой е обезсърчителен, освен ако не си дадем реална сметка за съответните причини.

Оказва се, че освен от рестарт в диетата, тялото ни се нуждае и от наложителна детоксикация на черния дроб. С други думи, този важен орган има нужда да се прочисти от натрупаните токсини, които именно пречат на процеса на отслабване.

Виновни за това се оказват както храната, така и влиянието на замърсената околна среда, източник на вредни химикали. Те разрушават метаболитните пътища в клетките (набор от химични реакции, катализирани от ензими) и пораждат солидно наддаване на тегло.

В процеса на отслабване мастните клетки, депата на токсини, връщат обратно в кръвта опасните химикали и черният дроб се налага да работи извънредно, за да ги елиминира от тялото.

От какво идва претоварването

В нормален режим през черния дроб преминават около литър и половина кръв. По този начин токсините, достигнали до него, се подлагат на сложен процес на разграждане и впоследствие се изхвърлят от тялото чрез бъбреците и дебелото черво. Реално погледнато, този сложен процес е онзи, който ни поддържа живи.

Черният дроб на всеки човек е проектиран да работи в нормален режим и да премахва отпадъците, които тялото обикновено произвежда.

Когато е подложен на действието на неестествени, допълнителни токсини от околната среда, които атакуват  тялото, той трябва да се справя и с тях. Допълнителните токсини, освободени от свиващите се мастни клетки, го карат да работи извънредно, което го товари по начин, който е меко казано неестествен.

Когато се претовари, черният дроб не може да детоксикира клетките ефективно. Резултатът е един муден орган и последващ ефект на „плато“ при отслабване.

Тогава е нужна детоксикация - как да я извършим правилно и здравословно

Детоксикацията на черния дроб преминава през три фази. В първата токсините се неутрализират чрез окисляване и разграждане до реактивни междинни метаболити.

Във втората метаболитите се разграждат допълнително, за да бъдат готови за елиминиране. В третата продуктите от разграждането се елиминират от тялото чрез урината и дебелото черво.

Следването на даден план за детоксикация на черния дроб в продължение на поне 15 дни, а за най-сигурно месец, може да намали драстично и осезаемо натоварването на черния дроб от химикали от външни фактори и да помогне за възстановяване на здравословното тегло.

По време на детоксикационния период се изисква преминаването на „чиста“ диета с много висококачествени протеини и е добре да включим в менюто си пасищно отглеждано/органично пиле, телешко, дива сьомга, леща, нахут, заедно с много пресни плодове и зеленчуци.