Един от нашите най-впечатляващи органи е черният дроб.

Той никога не почива - работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината!

През цялото това време нашият черен дроб се опитва да ни пречисти от токсините и да неутрализира всички вредни натрупвания в организма.

Черният дроб обаче е изключително податлив на увреждания и когато това стане, той може да започне да работи неправилно.

Има някорлко природни рецепти за детоксикация на черния дроб. Всички те препоръчват сокотерапия, като сока може да приготвите сами и да извършите в дома си цялата процедура.

Рецепите за сок не само ще помогнат на тялото ви да изчистите черния дроб и да поправите причинените в миналото щети, но и да съхраните дроба си в здраво и работоспособно състояние.

Не забравяйте за сокотерапията да използвате органични, местно произведени съставки, ако това е възможно.

Едната рецепта за пречистващ сок се приготвя от 500 мл хладка, предварително преварена вода, 6 пресни лимона, корен от джинджифил, 4 скилидки чесън, 4 листа от мента, 3 супени лъжици ленено масло, 3 грейпфрута, малко кимион на прах.

Най-напред изцедете сока на лимоните и грейпфрутите. После нарежете чесъна и джинджифила на малки парченца и ги поставете в купа с вода за около 15 минути.

След това сложете сока от лимоните и грейпфрутите в блендер, добавете ментата, маслото от ленено семе и кимиона. На последно място, излейте вътре купата с джинджифила и чесъна. Пасирайте и се наслаждавайте!

Малко по-сложно е пречистването със сокотерапия и загряване, подготовката за което започва седмица по-рано чрез консумацията на прясна и здравословна растителна храна.

Желателно е тя да е сурова, или поне да е в съотношение 3 към 1 сурова към обработена храна.

Ако я готвите, прилагайте задушаване на пара или варене. Избягвайте твърде сладки пресни или сушени плодове и подсладители като мед, кленов сироп, агаве, захар.

През седмицата на подготовката не бива да се консумира никакъв алкохол!

Самото прочистване трае 3 дни. Можете да пиете само прясно приготвени сокове от зелени ябълки, зелени ябълки и лимони, моркови, моркови и червено цвекло, може с лимони.

Може да се пие в изобилие топла вода и неподсладен билков чай. Препоръчително е в този период да се направи и клизма, за да се прочисти дебелото черво.

Докато тече периодът на детоксикация, загрявайте с грейка, електрическа възглавница и ли найлонов плик с топла вода областта на черния дроб. Правете това няколко пъти дневно или взимайте горещ душ.

На третия ден, сокове и вода се пият до около 17 часа. Областта на черния дроб отново се затопля и около 19 часа се взимат равни количества (по около 150-200 мл) студенопресован зехтин и прясно-изцеден лимонов сок в съотношение 1 към 1.

Останете си у дома в спокойна обстановка. На сутринта отново можете да направите клизма, за да подпомогнете освобождаването. Другият вариант е да пиете разтвор на английска сол (магнезиев сулфат), за да се подпомогне изчистването на отделените чернодробни камъни.

Тези натрупвания имат зеленикав цвят и са с консистенцията на пластилин. Размерът им е около 2-3 см.