Измененията, свързани с напредването на възрастта, нарушенията на хормоналния фон и агресивните разкрасителни процедури неблагоприятно се отразяват на здравето на косата.

Става суха, изтънява, появяват се сиви косми. Но ако се придържаме към някои правила, всичко може да се поправи.

Тайните на младостта на косата във всяка възраст

1.Рибено масло

Рибеното масло е много важно за запазване на добро здраве и за забавяне на стареенето.

Доказана е неговата ефективност за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, а също и за укрепване на имунната система.

Освен това ненаситените мастни киселини, които съдържа, стимулират растежа на косата и я поддържат в добро състояние.

2.Здравословно хранене

Здравата коса започва с правилно балансирано хранене. Поставя се акцент на полезните белтъчини и се избягват наситените мазнини. Отлични източници на белтъчини са млечни продукти, риба, месо и бобови култури.

Белтъците са като тухли, от които е изграден организма. Ако не се ядат храни, богати на белтъчини, се влошава първо състоянието на косата, кожата и ноктите. 

3.Повече витамини

Ако косата бавно или капе, са препоръчителни храните, съдържащи витамини от група В, особено В3 и В7, витамини С, Е и D.

4.Подозрения за скрити заболявания

Ако косата е започнала внезапно да капе, изглежда безжизнена, обърнете се към личния лекар. Следва да се отхвърлят подозренията за евентуални скрити заболявания и състояния, сред които недостиг на желязо, анемия, автоимунни разстройства и други проблеми.

Необходимо е да се провери също дали влошаването на състоянието на косата не е от странични ефекти на лекарствени средства, които приемаме.

5.Разкрасителни процедури

Ботокс, кератиново изправяне на косата и други подобни мероприятия всъщност не само оздравяват косата, а и маскират проблема. С поддържащ ефект са процедурите с масла.

Минимум веднъж седмично на косата следва да се нанасят козметични масла, или натурално карамфилово масло, от репей, облепиха. Оставя се да постои около 15-30 минути, след което се изплаква с шампоан.

6.Повече търпение с косата

Вместо след всяко миене косата енергично да се търка с хавлия и да се суши със сешоар, оставете я да изсъхне самостоятелно.

Когато кичурите са влажни – те са по-уязвими и всяко неловко или силно движение допринася за влошаване тяхното състояние.

Влажната коса е много еластична и може да се удължи с до 30%.

7.Качествена четка

Инвестицията в качествена четка за разресване на коса помага за избягване на случайно отскубване на косми. Прави по-силна косата.

По време на разресване естественият кожен секрет се разпределя по цялата коса, създава се защитна бариера. Освен това масажирането на скалпа с четка ще спомогне за събуждане на спящите фоликули, като ще способства за бърз растеж на косата.

Идеалният вариант е четката да е с естествен косъм.

8.Забравете за горещия душ

При студено време желанието да се стоплим под душа е естествено и разбираемо. Но трябва да се отчита, че горещата вода е пагубна за косата и за скалпа.

За предпочитане през зимните дни е топъл душ, а хигиенните процедури да завършват с хладка вода. Така косата ще стане по-бляскава и сияеща.

9.По-внимателно с химията

Всички процедури, в които участват химически вещества, боядисване, изсветляване, кератиново изправяне, вредят на косата.

Затова до тях трябва да се прибягва в случай на крайна необходимост и само при добър фризьор.

Боядисването на косата в салон е в пъти по-безопасно от домашните експерименти.

10.По-рядко ресане

Съществува мнение, че колкото по-често се реше косата, толкова по-бързо расте и изглежда по-привлекателно. Но това не е така. Честото разресване е допълнителен риск за здравето на косата.

Излишните движения могат да увредят кутикулата на косъма, да способстват за обвиването на косъмчетата или за разслояване на връхчетата.

Съществуват изследвания, които доказват, че масажа стимулира притока на кръв към скалпа, помага за повишаване на плътността на косата.

11.По-малко стрес

Животът в забързан ритъм оставя отпечатък върху човешкото здраве, а това на свой ред може да се отрази неблагоприятно на състоянието на косата.

Йога, медитация, дълги разходки из града, активно физическо натоварване и други мероприятия помагат в борбата със стреса и се отразяват благоприятно на състоянието на косата.