Всеки от нас добре познава състоянието, при което наум не ни идва нищо ново, а трябва спешно да измислим нещо или да решим проблем.

Как да освободим фантазията, за да ни даде мозъкът нови идеи

Не сме роботи, които да можем да творим, веднага щом поискаме, тъй като творческата задънена улица е добре позната на всеки един от нас.

В това състояние в главата ни няма идеи, губим връзка с творческия процес и се разсейваме.

В крайна сметка сме недоволни, разочаровани, струва ни се, че никога няма да можем да създадем нещо ново.

В такива моменти е важно да направим почивка, за да се разсеяме и отпуснем и психологически, и физически. 

20 начина как да успеем бързо да се измъкнем от творческа криза

1.Да отидем на кафе и да послушаме разговорите на посетителите. Да „улавяме” части от това, което те си говорят и да си го записваме в тефтер.

2.Да изброим 10 неща или особености, които наблюдаваме непосредствено около себе си.

3.Да измислим 5 необичайни приложения на чашата, освен за пиене на вода и напитки, разбира се. Когато измислим 5 приложения на чашата, можем да продължим упражнението с други предмети, които ни заобикалят – стол, четка за зъби, кекс, чаршаф и т.н.

4.Да нарисуваме въдица на бял лист, след това да опитаме да си я представим в цялост и да дорисуваме останалата част от картината.

Възможно е това да са цветове, животни или лица. Най-важното е бързо да нарисуваме първото, което ни идва наум.

5.Измислянето на кратка песничка, като използваме една от любимите ни мелодии, може да ни помогне да се измъкнем от творческа задънена улица.

6.Да си представим, че разработваме приложение за смартфон, което ни помага да се измъкнем от творческата криза. Да помислим за 5 минути какво ще прави то, как ще изглежда и ще работи и защо ще е ефективно.

7.Отговор на въпроса – какво е това креативност? Да съставим списък какво означава и не означава креативност.

8.Измисляне на 20 лоши идеи – колкото по-лоши, толкова по-добре. Понякога изпадаме в задънена улица, заради собствените си завишени очаквания.

Да забравим за това и да опитаме специално да измислим колкото се може повече неудачни идеи.

9.Настройваме таймера на 5 минути и започваме да танцуваме или пък за това време можем да потичаме около дома или да се разходим из квартала. Това ще ободри тялото и ума.

10.Автопортрет в стил карикатури или комикси. Не е важно творението да промени света. Напишете защо е важно за вас.

11.Снимайте любимите си неща в продължение на 10 минути.

12.Опитайте да опишете какъв ще бъде светът през 3017 г., или го нарисувайте.

13.Направете колаж – това е превъзходна игра за деца и възрастни. Ако има деца, поканете ги да участвате.

14.Станете по-рано и наблюдавайте изгрева, сега слънцето изгрява по-късно, така че няма да ни е трудно да го направим. Опишете впечатленията си.

15.Опишете какво се случило в деня, в който сте в творческата ви криза. Защо тази криза отнема целия ни ден?

16.Напишете писмо до въображението, помолете го да помогне с проекта ви. След това напишете отговор от въображението с думи, одобрение и подкрепа.

17.Опитайте да си водите творчески дневник, в който можем свободно да изразяваме своите мисли, емоции и идеи във всяка форма, като се съчетава обикновен дневник и всякакви видове художествено творчество.

18.Писмено опишете какво се случва навън в този момент.

19.Напишете рецензия на въображаем роман в един абзац, действието на което протича през 20-те години на миналия век или на друга планета.

20.Ако имате любим цвят, вземете молив или маркер с този цвят. Подраскайте с него на хартия както ви харесва.

След това опитайте същото с друго средство за писане – например, ако сте започнали с маркер, с молив или тебешир. Пограйте си с различните материали за рисуване за около 15-25 минути.