80% от хората над 60-годишна възраст имат симптоми на остеоартрит или остеохондроза, познато също и като шипове, макар че това понятие е доста по-ограничено. Износването на гръбнака е естествен процес, но който може да бъде избегнат.

Остеоартритът често се нарича на човека затова, че ходи в изправено положение.

При животните, които се придвижват на четири крака, гръбнакът се намира в хоризонтално положение, поради това натоварването на дисковете, съединяващи отделните пре, при тях не е толкова голяма.

При нас то е доста по-голямо, тъй като нашият гръбнак през по-голямата част от деня се намира във вертикално положение. Поради това междупрешленните дискове по-бързо се износват, в резултат на което възниква дискомфорт и болка.

Ако желаете да удължите „срока на служба“ на дисковете – решението е очевидно – необходимо е да намалите натоварването върху гръбначния стълб.

В детството

Рисков фактор – формиране на неправилна стойка

Ако детето е свикнало да стои прегърбено, то още към 35-40-тата му година то ще знае какво е остеохондроза от първа ръка. Неправилната поза при стоене на чина или на бюрото или ако ходи прегърбено, ще доведат до сколиоза.

Поради изкривяването някои отдели на гръбначния стълб биват подложени на прекомерно претоварване. В тези области дисковете се деформират по-бързо, отколкото в останалите.

Какво да предприемете?

Избирайте подходящите мебели. Столът на ученика трябва да бъде с облегалка и да не бъде твърде висок, така че стъпалата на детето да бъдат изцяло на пода, за да бъдат нещо като опора на гръбнака.

Височината на масата, бюрото или чина трябва да бъде около 5 сантиметра на лакътя на детето, когато ръката му е в отпуснато състояние.
Продължителността на учебните занимания в прогимназията трябва да бъде не повече от 45 минути с 15-минутна почивка след това.

За да не се прегърби детето, можете да му закупите коректор на стойката. Той се състои от еластичен пояс и полутвърда част от шията до кръста, закрепва се за раменете и фиксира гръбнака в правилно положение. Под дрехите това медицинско изделие е незабележимо под дрехите.

Но не е препоръчително да го закупувате на своя глава, тъй като употребата може да доведе до допълнително отслабване на мускулите на гърба и кръста, които и без това при децата не са укрепнали.

В младостта рисковите за здравето на гръбнака фактори са работата, която изисква малко движение, вдигане на тежести и наднормено тегло.

В напреднала възраст

Рисков фактор – стареене на гръбначния стълб

Понижаване на гъвкавостта му, намаляване на обема на дисковете между прешлените, понижаване на тонуса на гръбначните мускули – за съжаление, всичко това съвсем не означава заболяване, а предопределения от природата процес на стареене.

Затова след 50-годишна възраст рискът от развитие на остеохондроза значително нараства.

В тази възраст е необходимо човек особено внимателно да се отнася към своя гръб и да не го натоварва прекалено.

Най-голямо е натоварването върху гръбнака, когато сме седнали или сме седнали прегърбени. В никакъв случай не почиствайте прекалено наведени, използвайте максимално дълга тръба за прахосмукачката.

Правете упражнения за гръб самостоятелно у дома. Комплексът от физически натоварвания е необходимо напълно да изключва резките движения. Първоначално не трябва да се претоварвате – привикването към натоварванията е необходимо да бъде постепенно. Затова не се увличайте прекалено по упражненията за гръб.