Съпружеската изневяра е предателство, за което няма прошка? И невинаги. Някои двойки преминават през това като през изпитание. Според психотерапевти, има 3 сценарии за изход.

Понякога обаждане по телефона не оставя възможности за различни тълкувания: „Ванко, любими, скучая“ Елена държала в ръцете си мобилния телефон на съпруга си и не знаела как да живее по-нататък.

Това се случило преди 2 години, когато цялото семейство било на вилата. Тя гледала от терасата как децата си играят в градината, а мъжът ѝ бил излязъл, като си оставил телефона на масата.

Чувайки вибрацията, Елена го взела по-скоро машинално, отколкото от любопитство. И ето… „Аз почувствах не обида, не злоба, а болка, сякаш са ме ударили“, - си спомня тя.

Цяла нощ тя беззвучно плакала до спящия си мъж, но решила да се бори, тъй като малката им дъщеря била само на 2 години, затова Елена вярвала, че има стабилно семейство.

Иван не отрекъл – „Истина, имам връзка с моята нова служителка, но те обичам, както преди“. „Аз не разбрах – как той е могъл да започне връзка, да ми изневери, ако още ме обича“.

Същият въпрос си задавал и 35-годишният Кирил – те с Мария живели 5 години заедно до деня, когато тя му признала, че не е могла да устои на обаянието на нов познат, който срещнала на сватбата на приятелка.

Тя повтаряла, че това е грешка и че сега е разбрала колко ѝ е скъп Кирил, а той не желаел нищо да чуе – тя го е предала, това означава, че не го обича.

За изневярата няма една единствена причина. Недостатъчно признание, разочарование, борба за власт в семейството, изкушение от новото. А също и моделите на поведението, възприети от родителите, които след това се възпроизвеждат и в нашия семеен живот.

Излъганият партньор не трябва да вини за случващото се себе си. Има нещо, които подлежат на нашия контрол и такива, които извън пределите на нашите възможности и ресурси, подчертават психолози.

Пълното поемане на вината от другия партньор, може да доведе до повторни изневери, като по този начин се дава на съгрешилия партньор опрощение на греховете.
Разбира се, има разлика между еднократната изневяра и двойният живот, който води един от съпрузите.

Узнаването за продължителна връзка е по-тежък удар. Но и в този случай могат да се извлекат поуки, като несъгрешилият партньор се откаже от ролята си на жертва, която му натрапва самата ситуация.

Бидейки в собствените си очи роля на жертва и смятайки, че имаме право да се държим като жертви, ние можем да подхраним с тази емоционална енергия поведение на преследвач.

Първоначално на този, който са му изневерили изпитва силна болка, и в това време му е трудно да размишлява и анализира. Но след това болката постепенно отслабва, макар и да не преминава съвсем.

Как да излезете от кризата?

• Откажете се от ролята на жертва или палач, която диктува ситуацията;
• Престанете да измервате с една мярка миналите и бъдещите възможности за изневери;
• Поемете главната роля, като укрепите връзката си с партньора, вместо да живеете в страх от нова изневяра.

Започнете на чисто

• Изяснете си какви са истинските цели и желания на двамата, а не просто да изпълнявате нравствените или социалните си задължения.