„От понеделник започвам диета, спирам цигарите, започвам да спортувам, ще чета повече и с един замах ще променя живота си към по-добро“.

Всеки човек поне веднъж си е давал такива обещания. Защо обаче тези убеждения са напълно погрешни?
Много хора искат да подобрят веднага едновременно няколко сфери на своя живот.

Ако започнете да ги изброявате, може би ще ви се събере дълъг списък от неща, които бихте искали да промените.

Проблемът е, че дори и упорито да вървим към целите си, в някакъв момент ще се появи желание да се върнем към старите навици.

Да промениш обичайният си начин на живот, е всъщност много трудно.

Няколко научни изследвания показват как най-добре да променим начина си на живот. От тях става ясно, че стремежът да променим всичко и веднага противоречи на здравия смисъл.

Твърде много благи намерения

Ако имате желанието да се сдобиете веднага с няколко полезни навика – не за няколко дни, а завинаги, е необходимо да разберете как да не зарежете всичко по средата на пътя.

Изследванията потвърждават, че шансовете да се закрепите новите навици нарастват с 2-3 пъти, ако си съставите конкретен план – кога, къде и как ще се придържате към новото поведение.

Например, в рамките на едно изследване участниците били помолени да напишат следната фраза – „През седмицата ще правя упражнения най-малко по 20 минути, дата на началото, време и място “.

Оказва се, че хората, които просто написали подобно изречение, започнали да правят упражнения 2-3 пъти по-често, отколкото участниците в контролната група, които не изграждали планове.

Психолозите назовават такива конкретни планове за реализация на намеренията.
Фактът, че планирането помага, е потвърдено от стотици различни психологически изследвания.

Така, реализацията на намеренията увеличавала вероятността от това, че хората ще започнат да се спортуват, ще отделят повече време на учене и дори ще спрат цигарите.

Въпреки това, при последните изследвания се установи, че реализацията на намеренията работи само тогава, когато сме съсредоточени върху една цел.

Оказва се, че хора,които се опитват да постигнат няколко цели наведнъж имат малки шансове за успех.

Изводите от всичко казано по-горе са следните – разработете конкретен план – кога, къде и как ще се придържате към новия навик, това рязко ще увеличи шансовете ви за успех. При условие, че ще вървите към само към една цел.

Какво се случва, когато сме съсредоточени върху една цел?

Когато започваме да се сдобиваме с нов навик, са необходими немалко съзнателни усилия, за да помним през цялото време как да постъпваме правилно.

След известно време новото поведение вече по-лесно се отдава. Накрая, новият навик здраво се вписва в живота ни, и започваме да изпълняваме това действие неосъзнато.

В психологията има специален термин за това автоматизъм. Това е способността да направиш нещо, без да мислиш за всяка стъпка или етап, затова и моделът на поведение става обичайния.

Но ето какво е важно да се помни – автоматизмът не се появява от само себе си. А е резултат от голямо количество повторения и практика.

Колкото повече повтаряте дадено действие, толкова по-бързо ще стигнете до това състояние на автоматизъм.

Променете живота си, без да сменяте начина си на живот

За да свикнете към ново поведение, ще ви е много по-лесно, ако имате конкретен план.