Защо преди 1989 г. хипертонията е била рядкост, а днес едва ли не се среща при всеки втори.

Защо хипертонията стана толкова разпространено заболяване

Преди 1989 г. пациентите с хипертония – основна причина за инфаркти и инсулти, в страната са били много по-малко. Днес повишено кръвно се открива при 40% от възрастните. Защо?

За изминалите 30 г. и повече години се промени обществено-политическия ред на страната. Създаденият ред преди 1989 г., въпреки съществуващите си недостатъци, и макар да не гарантира висок жизнен стандарт на повечето български граждани, но все пак създаваше едно усещане за сигурност в утрешния ден.

Хората са знаели как ще живеят утре и вдругиден, и това им е давало спокойствие, което е необходимо за здравето на сърцето.

Медицината в онези години, въпреки липсата на съвременните възможности, точно е изпълнявала своите задачи.

Всяка година са се провеждали профилактични прегледи, които позволяваха, дори при липса на оборудване, много заболявания в ранен стадий успешно да се лекуват.

Хаосът, който възникна в страната, след промените през 1989 г. и в началото на 90-те години, се отрази неблагоприятно на здравето на хората.

В края на 80-те и началото на 90-те във всички страни в Източна Европа се наблюдава значително повишение на инфарктите, включително и у нас, това показват статистическите данни.

Емоционалното напрежение, в което са били повечето хора тогава, е провокатор на колебания на кръвното налягане, а това означава, че може да провокира инфаркти и инсулти.

Днес ситуацията не е толкова остра до голяма степен, благодарение на създаването на инфарктна мрежа и оборудването на големите болници със съвременна апаратура.

Дори и в по-малки болници днес на разположение има 5 уреда за ултразвукова диагностика от висок клас, които до преди 15 години са били само в научно-изследователските институти.

Болести на младите

Защо сърдечните болести подмладяват

От една страна, появата на новите диагностични методи наистина доведе до това, че по-често започнаха да се констатират болести, за които в миналото са били подозирани, но не е могло да бъдат потвърдени.

От друга страна, се наблюдава, че болестите на напредналата възраст, и не само сърдечно-съдовите, все по-често възникват в по-млада възраст.

Необходимо е да се отчита, че хората започнаха не само да живеят по-дълго, но и по-дълго да се чувстват млади.

Ако в миналото възраст 55-60 години се е смятала за напреднала, а болестите са се възприемали като неизбежни спътници на старостта, то днес и на 70 години човек се чувства млад, а всяка болест смята за преждевременна.

Съществува мрачна прогноза, че всеки трети съвременен млад човек няма да доживее 60 г. и голяма част от тях ще си отидат, заради болести на сърцето.

Неблагоприятната социална среда и хроничния стрес се отразяват неблагоприятно на здравето, на първо място са рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания.

При 40-годишни мъже, завърнали се от горещи точки на света, се развиват заболявания, характерни за напредналата възраст. За тях тази прогноза е актуална, за останалата част от обществото едва ли е уместна.

Какви сърдечни болести отнемат най-много животи

За съжаление, основните сърдечни убийци, са най-разпространените заболявания в света – атеросклероза, неговото последствие – исхемична болест на сърцето и хипертония.

Изследване, което може да покаже рискът от внезапна смърт, не съществува. Необходимо е всяка година да се провеждат профилактични прегледи – само в този случай могат навреме да се забележат изменения, които могат да доведат до опасни усложнения.

Необходима ли е операция при атеросклероза или е достатъчен прием на статини

Наличието на атеросклероза е един от показателите за качество на живот, който показва как човек се храни, достатъчно ли е спал и колко добре се грижи за себе си.

Понякога, за да вземем атеросклерозата под контрол, е достатъчна промяна на начина на живот. Изборът на метод на лечение на развиващото се заболяване зависят от неговия стадий, дали е локализирана в един или в повече от големите кръвоносни съдове.

Как да запазим сърцето в добро здраве

  • Грижете се за себе си – ниската заболеваемост от сърдечни заболявания в Средиземноморските страни не се дължи толкова на хранителния режим, колкото на отношението към живота. Колко ще живеем, зависи от това как живеем.
  • Наспиване – за поддържане на сърдечната функция е необходимо да се спи не по-малко от 7 часа.
  • Повече движение – особено на чист въздух.
  • Контрол на артериалното налягане – често хипертонията не се проявява по никакъв начин.