Инфарктът е известен още като сърдечен удар и представлява медицинско състояние, при което кръвоснабдяването на част от сърдечния мускул е сериозно намалено или прекъснато. Случва се при блокирането на една или повече коронарни артерии от плака или кръвен съсирек и може да бъде изключително опасно и дори фатално, ако не се потърси лекарска помощ навреме.

При настъпването на инфаркт има няколко характерни симптоми, по които да се разпознае. Важно е да ги знаете и да сте информирани, за да можете да постъпите адекватно, ако вие или ваш близък се намирате в тази ситуация.

Кои са основните симптоми на инфаркт

Симптомите на инфаркт могат да варират по тежест и да се различават при отделните пациенти, но има няколко общи симптома, които винаги съпътстват инфаркта. Сред тях е гръдната болка и дискомфортът в гърдите, което е и най-често срещаният симптом, а пациентите описват болката, като стягаща, изгаряща и усещаща се като тежест в гърдите. Болката може да продължи няколко минути или да отшумява и да се връща периодично.

Друг симптом е задухът, който причинява затруднено дишане. При инфаркт може да се появи и студена пот, слабост и замайване, гадене и повръщане и стомашно болки. Жените, за разлика от мъжете са по-склонни да изпитат и допълнителни симптоми, като болка в челюстта и умора.

Ако усетите някоя от тези симптоми и подозирате, че получавате инфаркт, незабавно потърсете лекарска помощ и действайте бързо и в никакъв случай не шофирайте до болница сами. Изчакайте да дойде екип на спешна помощ или помолете някой около вас да ви закара.

Въпреки, че хора на всякаква възраст могат да получат инфаркт, хората на възраст над 45 години са по-застрашени. Застрашени са и пушачите, хората, страдащи от затлъстяване и тези, които имат диабет. Здравословният начин на живот и движението са от изключителна важност за превенция срещу инфаркт.

Инфарктът е сериозно и  животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. Затова е важно да сте информирани и да можете да разпознавате ранните симптоми, за да помогнете на себе си или на близките си, ако изпаднат в такава ситуация. Бързата реакция може да спаси живот.

Също така е важно да се предприемат превантивни мерки и да подобрите начина си на живот, изключвайки вредните навици от живота си за поддържане на здравето на сърцето и намаляване на риска от инфаркт. С правилна грижа и информираност, можем да защитим себе си и своите близки от опасностите на сърдечните заболявания.