8 съвета, които ни помагат по-добре да запомняме и по-бързо да обработваме информацията.

Здравето на мозъка зависи от ежедневните ни действия. Достатъчно е само малко да променим навиците си, и ще забележим резултат.

Отделете си следващите 30 дни, за да променят живота ни и да повишат умственото ни ниво.

Как за 30 дни да се издигнем на ново умствено ниво

1.Напрягане на мозъка

Заемете се с нещо ново, което изисква умствени усилия – танци, свирене на пиано, изучаване на нов език. Това увеличава скоростта на обработка на информацията, укрепва синапсите, разширява функционалните мрежи на мозъка.

Когато учите нещо ново, а мозъка иска да си почива, тогава расте. Усвоявайки нещо ново, създаваме нови връзки в мозъка. И колкото са повече, толкова по-лесно ще запомняме информация в бъдеще.

2.Излезте от зоната на комфорт

Когато ви е комфортно и сте доволни от всичко, в мозъка се отделят химически вещества, които провокират добро настроение. В дългосрочна перспектива комфортът не носи ползи.

Готовността ни да излезем от зоната на комфорт поддържа мозъкът ни млад. Стремете се към нови впечатления, развивайте нови навици.

Без умствена работа дендритите – израстъци на невроните, които прекарват нервните импулси към тялото на неврона, се съкращават или напълно изчезват.

Активният живот увеличава дендритните мрежи и регенеративната способност на мозъка, известна като пластичност.

Излизайки от зоната ни на комфорт, разтягаме своя мозък, и дендритите се разрастват подобно на дървета с множество разклонения.

3.Тренирайте концентрацията

За тази цел започнете да медитирате. По данни от изследванията, медитацията увеличава количеството на сивото вещество в зоните на мозъка, отговарящи за вниманието и обработката на външните сензорни сигнали.

В директен смисъл разширяваме своя мозък, и всеки ден за тази цел е необходимо по-малко време.

Медитацията се асоциира със спокойствие и физическо отпускане, нейните привърженици отдавна твърдят, че дава когнитивни и психологически предимства, които се запазват през целия ден.

4.Четете всеки ден

По време на четенето мозъкът се променя и се развива. Докато четете тези думи, мозъкът разшифрова абстрактните символи и синтезира резултатите в сложните идеи. Това е удивителен процес.

Четенето задейства множество мозъчни функции, включително и процеси на визуален, слухов и фонематично възприемане, разбиране.

Когато четем за нещо, се активират онези неврони, че сякаш непосредствено изпитваме описаното.

Според изследователите, за разлика от гледане или слушане на информация, при четене мозъкът има повече време, за да обмисли и да обработим, а също и да си представим описаните събития.

При четене всеки ден можем да забавим намаляването на когнитивните способности и поддържането на здравето на мозъка.

5.Започнете да си водите дневник

Воденето на записки помага за поставяне на приоритети, за по-ясно формиране на мислите и за изразяването им и съсредоточаване върху важните задачи вместо върху спешните.

Също така дневникът помага за по-лесно справяне със стресовите ситуации и с тревогата, дори повишават активността на имунните клетки.

Воденето на записки подобрява способността на мозъка да възприема, обработва, съхранява и извлича информация. Това развива дългосрочната памет, помага за забелязване на моделите на мислене, дава време за обмисляне на случващото се.

При правилен подход става източник на развитие на понятия и стимулира висшите мисловни функции на мозъка.

6.Не оставайте без движение

Харесва ви или не, но физическата активност влияе значително на мозъка и на настроението. По данни на изследователите, движението подобрява когнитивните способности. Затова и намерете вид активност, която ви харесва, и се занимавайте с това редовно.

Достатъчно лесни упражнения могат да са от голяма полза в тази насока – например, ходенето. 30-45 минути бързо ходене 3 пъти седмично помагат за защита от умствен упадък, подобряват епизодичната памет и изпълнителските функции на мозъка с приблизително 20%.

7.Наспивайте се през нощта и следобеден сън

Сънят понижава физически и психологически стрес. Освен това, докато спите, мозъкът преобразува новата информация.

Краткият следобеден сън зарежда с енергия. Дрямката през деня – това не е проявление на мързел. Научно доказано е, че след дневен сън се подобрява концентрацията, продуктивността и скоростта на реакциите. Достатъчно е да поспим само 20 минути.

8.Да се научим да не правим нищо

Постоянната заетост само понижава продуктивността. Понякога да не правим нищо, това е добър начин за пренастройване на мозъка и обръщане на внимание към настоящия момент.

Прекарвайте време на тишина, спрете интернета и мислите за работа. Това подобрява концентрацията и творческо мислене. Така планирайте в календара време за нищоправене наравно с другите задачи.

Тишината е полезна за мозъка, при която активно се усвоява и оценява информацията. По данни на невробиолози 2 часа на тихо дневно предизвикват развитие на клетките в хипокампа – областта на мозъка, свързана с формирането на паметта.