Журналист разказва как създава нови приятелства след преместване в друг град, уповавайки се на съвети на учени.

Всъщност тя не иска да признава, но изобщо не умее да се сприятелява. За нейните 43 години има твърде малко приятели, има един много добър, с който са се запознали онлайн – така се зараждат и поддържат почти всички нейни приятелски отношения.

Освен това има един приятел от училище и един от старата ѝ работа, който за последно е виждала през 2009 г. Не са и останали университетски приятели, и заради това я е срам много.

В училищните години е била нещастна, но е запознала със забележителни хора, които я наглеждали, когато ѝ е било най-зле, и са търпели нейните егоистични пристъпи на отчаяние.

След като завършва университет е толкова радостна, че всичко приключва, и така иска да започне нов живот, че изобщо не се постарала да запази приятелствата си.

Сега изпитва срам заради своята небрежност и неблагодарност.

Съвети за създадане на истински приятелства

1.Свържете се със стари познати

По данни на изследователи, възобновяването на контактите със старите приятели е от определена полза. На сухия език на учените това е достатъчно ефективно, тоест по-бързо и по-лесно в сравнение с търсенето на нови.

Така например, журналистката, след като се връща в родния град, решава да започне с най-лесното, търси в социалните мрежи, и пише на няколко човека дали искат да се срещнат.

Това всъщност и осигурява няколко покани за чаша кафе, така хората, с които се срещнала, я представили на техни приятели, което вече си заслужава наистина.

2.Прекарвайте повече време сред хора

Социолозите са установили, че колкото по-често виждаме някого, толкова по-приятен ни се струва.

Дори и това да не е човек, а огромен кош за отпадъци. През 1968 г. учените провеждат следния експеримент – към курса се присъединява нов техен колега, който е обвит целия в черно.

В рамките на 2 месеца отношението на студентите към него постепенно се променя – от враждебност до любопитство и приятелско благоразположение.

3.Търсете съмишленици

Този класически съвет се уповава на научни доказателства. Приятелите обикновено са със сходни предпочитания, черти на характера и дори подобен нервен отклик на видеоклип.

4.Поддържане на контакт

Приятелството продължава най-дълго, когато двете страни търсят контакт, точно това не им се получава на повечето хора.

Хората грешат, а когато двама се опитват да създадат отношения, грешките са още повече. Трябва да опитаме да бъдем настойчиви и смели, да не изпускаме предоставените възможности и да ги създаваме самостоятелно.

Да, за приятелството е необходимо много време, сила и доброта. Но тези няколко души, които повечето имаме като приятели носят полза не само на физическото ни здраве, но и на душата ни.

Час, прекаран с приятел, това е като кислород. Приятно е да забелязваш, че те забелязват и познават, и ти отговаряш реципрочно.

Създаването на приятелства е доста сложно занятие, дори за тези, на които общуването им се отдава с доста по-голяма лекота, отколкото на повечето хора.

Според неотдавнашни данни, за да се премине от първа среща към приятелство, са необходими приблизително около 50 часа общуване, за близко приятелство 200 часа.

Ако една среща продължава средно 2 часа, за да станем приятели с някого са необходими около 25 срещи. И много повече, ако с някого само си пиете кафето набързо.

За възрастен човек със семейство е просто невъзможно да намери време за приятелство. Това обаче трябва да се направи. Научните данни за вредата от социалната изолация  и за ползата от общуването са доста убедителни.

Самотата увеличава риска от повишаване на кръвното и заболявания на сърцето, повишава се вероятността от летален изход с 26%.

Засега е наясно защо така ни вреди. Но може би при тези, които се чувстват самотни, се променят имунните реакции.

Приятелството точно обратното полезно е от химическа гледна точка. Приятелските докосвания предизвикват образуване на окситоцин, а общуването способства за отделяне на ендорфини.