Кожата може да е израз на цялостното ни здравословно състояние, да покаже дали сме уморени и да насочи към възрастта ни. Нашата кожа, често дава сигнали, затова от какви грижи има нужда, но не винаги можем да разчетем тези сигнали.

Днес, ще поговорим по-конкретно за оптималната грижа за суха кожа.

Кои са основните проблеми при грижата за сухата кожа

В повечето случаи, е трудно да се контролират хидратацията и редуцирането на трансепидермалната загуба на вода. Много хора разсъждават погрешно, че най-добрата грижа за сухата кожа е упоритото нанасяне на хидратиращи кремове.

Оказва се обаче, че сухата кожа се повлиява много повече от метеорологичните условия и микроклимата, отколкото останалите типове кожа.

Затова, в случая, е важно да обърнем внимание, освен на козметиката, и на условията около нас.

Влажност на въздуха

Както вече уточнихме, климата във и извън дома е от ключово значение за добрия вид на сухата кожа. Няма как да контролираме климата навън, но пък има методи, с които да се контролира климата вкъщи.

Особено през зимните месеци, когато навън е студено, а вкъщи разчитаме на различни отоплителни уреди, сухата кожа страда най-много. Затова би било добре, ако инвестирате в уред за овлажняване на въздуха.

Освен, че ще подобрят условията в дома ви, при много от овлажнителите за въздух съществува опцията за добавяне на различни ароматизанти и етерични масла, с които дома ви ще започне да ухае прекрасно.

Рутина в грижата за кожата

Ако сте със суха кожа се замислете дали не трябва да промените нещо в ежедневната грижа за кожата ви.

Сутрин е добре да почистите кожата си с нежен измивен продукт, а след това добавете дневен хидратиращ крем, задължително с UV-защита, независимо от сезона. В края на деня, почистването на грима и измиването на лицето са стъпки, които не бива да се пропускат, независимо от състоянието на кожата ви.

Важно е, към козметичната си колекция да включите и емолиенти. Това са субстанции, които омекотяват кожата, осигурявайки необходимите мастни киселини и липиди в дълбочина, а също така съдържат субстанции, които предпазват от проникване на замърсявания и вредни субстанции. Емолиентите „запазват“ и влагата в кожата.

Макар, че ексфолирането не се свързва с грижата за суха кожа, ние ви съветваме да ексфолирате своята кожа 2 пъти седмично. По този начин премахвате мъртвите клетки от повърхността и кожата успява да „диша“.

А серумите?

В последните години, серумите добиха голяма популярност. Ако сте със суха кожа, следете дали серумът съдържа антиоксиданти, мастноразтворими витамини А и Е, ниска концентрация на витамин С, пептиди и различни масла.