През зимата кожата се нуждае повече от всякога от внимателна поддръжка и грижи.

Благодарение на постиженията на съвременната дерматология, вече има предостатъчно ефективни средства, които ще ви помогнат да запазите кожата си красива, дори и в студа.

Ако обикновено използвате лек лосион, през зимата си струва да опитате богат крем, поне в сухите участъци по кожата. За да се намали усещането за мазнина, използвайте малко количество крем, като го втривате старателно в кожата.

Овлажнители като глицерол, пропилей гликол и хиалуронова киселина абсорбират водата от въздуха. Емолиенти като минерално масло или бебешко олио, масло от жожоба, ланолин и вазелин, помагат за компенсиране на липсата на мазнини в кожата. Повечето овлажнители включват комбинация от тези две съставки.

Не забравяйте за овлажнителя, защото топлият и сух въздух в помещението може значително да влоши състоянието на кожата ви.

През зимата никой не е имунизиран от сухи устни. Пийте много вода, за да се избегне обезводняване, и използвайте овлажнител за устни. Нанасяйте балсам за устни или червило всеки път, когато излезете навън.

Не прекарвайте твърде много време, изложени на силен вятър, мраз или силно зимно слънце. Не облизвайте устните си - облекчението ще бъде краткотрайно, но състоянието на устните ви само ще се влоши.

Обърнете внимание на краката си! Болезнените напуканите пети са често срещано явление, особено през зимата. Тези пукнатини могат да доведат до инфекция, освен това те причиняват болка при ходене.

За лечение са най-подходящи продукти, базирани на вазелин - намажете стъпалата, след това ги увийте в найлон, обуйте си чорапи и преспете така една нощ. След няколко дни със сигурност ще забележите подобрение.

Специално внимание е необходимо и за кожата на ръцете. Ръцете ви могат да страдат от студа през зимата, заради студения въздух. Честото миене на ръцете помага да се борите с бактериите, но само увеличава сухотата на кожата.

И дори ако носите ръкавици, ръцете страдат от студа много повече, отколкото останалата част от тялото. Използвайте крем за ръце, базиран на глицерол: нанасяйте сутрин и вечер, както и през деня, ако имате усещане за сухота.

Другата козметика също трябва да се избира разумно. Сапунът трябва да бъде с високо съдържание на масло. Овлажняващи агенти, които включват диметикон, глицерин, ланолин и минерално масло, са напълно подходящи за суха кожа.

Премахването на мъртвите клетки на кожата позволява на овлажнителите по-добре да проникват в нея и да имат максимален ефект. Можете да използвате почистващи препарати, съдържащи млечна или салицилова киселина.

Въпреки това, някои от тях могат да повредят сухата кожа, особено през зимата, така че е най-добре да ги пробвате първо върху малка площ. В случай че имате проблем или много чувствителна кожа - консултирайте се с дерматолог.

Душът също помага за хидратирането на кожата ви. Въпреки това, дългият и много горещ душ само влошава положението. Затова изберете топла вода, за да не се нарушава мастният баланс на кожата. Веднага след душа, нанесете овлажняващ крем за тяло. Най-добрите са с глицерин и хиалуронова киселина. Бебешкото или минералното масло също е отличен избор.

Защитете косата си от изсушаване! През зимата вие не трябва да я миете всеки ден - по-добре е да го правите поне през ден, тъй като прекомерната употреба на шампоан може да лиши косата ви от влага. Сушете косата си по естествен път или под климатика и избягвайте групирането на сешоар и гореща маша. Не забравяйте да носите шапка.

И накрая, не пренебрегвайте защитата от слънцето. Смятате, че през зимата не е възможно да се получи слънчево изгаряне? Грешите. Най-изложени на риск са скиорите и хората, които практикуват други зимни спортове, тъй като снегът отразява слънчевата светлина. Но дори и да не сте по склоновете, все още се нуждаете от защита от слънцето с фактор SPF 30 или повече.

Всички тези прости, но в същото време ефективни препоръки да ви помогнат да запазите кожата си красива и здрава през дългата зима.