Алергията често се усилва по време на лятната отпуска, тъй като в новата обстановка организмът се сблъсква с множество потенциални алергени. Как правилно да организирате пътуването и да изберете безопасно меню.
Хранене в хотел при алергия
Хората с хранителна алергия трябва да бъдат особено внимателни с какво се хранят по време на отпуската си.
В случай че храненето е включено в закупения туристически пакет, е необходимо предварително да се установи, има ли в менюто на хотела хипоалергенен вариант на диетата.
В краен случай е най-добре да се предпочитат тези ресторанти, в които има възможност да се избират ястията от менюто.
Добър вариант за алергичните е хотелът, който предлага само закуски във вид на шведска маса, когато обикновено сред предложените продукти могат да се избират подходящи. Останалото хранене може да се организира в ресторант или в кафе.
Общите правила за избор на менюто на алергичния при пътуване са следните:
• Напълно се изключват храните, за които има потвърждение за алергична реакция;
• Винаги се уточнява съставът на ястието;
• Да се предпочитат простите ястия, а не тези, в които има множество съставки. Например, вероятността от алергична реакция към мусака е по-голяма, отколкото към порция пържола с гарнитура;
• За предпочитане е да се изключат ястията с подправки, прекомерно количество сол и захар, да се намали употребата на сосове;
• Старайте се да придържате към един и същ хранителен режим. Не пробвайте твърде много нови ястия.
• Пийте колкото се може повече вода, а пък употребата на сладки напитки трябва да се сведе до минимум.
• Не злоупотребявайте с алкохол;
Хранене на алергично дете
За детето с алергия необичайният хранителен режим по време на пътешествие може да предизвика сериозни проблеми.
Ако отпускът се планира с дете до 3 години, е по-добре да се избират вариант, при които може да се готви самостоятелно, тъй като опасността от хранителна алергия съществено намалява. За по-големите деца отпускът в хотел с ресторанти, в които се предлагат хипоалергенни менюта.
Храненето на дете по време на пътешествие трябва да бъде максимално безопасно, затова е по-добре да се сведат до минимум екзотичните плодове.
Освен това именно за детската възраст е характерно проявлението на фалшива алергия – хранителна непоносимост, която може да възникне в резултат на употреба на твърде голямо количество от една или друга храна.
Затова и плодовете е необходимо да се дават на малки порции, по-добре да се употребяват като междинно хранене, а не за десерт след обилно хранене.
Какво трябва да се направи при пристъп на алергия?
Първо, трябва да се изясни кой компонент на ястието е предизвикал алергия. Потенциалните алергени следва до края на пътешествието напълно да се изключат от менюто.
За потвърждаване на диагнозата след връщането у дома е по-добре да се направят кожни тестове – така ще може точно да се установи алергия към конкретните храни и в бъдеще да не се употребяват.
Хранителната алергия, особено острите състояния, могат да се облекчат само с антихистаминни препарати. В случай на полиноза или контактна алергия понякога е достатъчно да се измият лигавиците, да се свали крема или друго средство – така алергенът ще бъде премахнат.
Но при реакция към храната, алергенът се намира в стомашно-чревния тракт, и може да се неутрализира само медикаментозно.