Докато някои жени минават през бременността с лекота, за мнозина тя може да бъде много трудна, съпроводена с гадене и повръщане.

Това са нормални съпътстващи състояния, особено през първите три месеца, наричани първи триместър.

Всъщност, повече от 65 процента от жените имат този проблем по време на бременност.

Точната причина за появата на гадене и повръщане по време на бременност все още не е известна.

Въпреки това се смята, че бързите хормонални промени в организма може да предизвикат промени в мускулната контракция и модели за релаксация на стомаха, водещи до гадене и повръщане.

Други фактори, които спомагат, са някои миризми, определени храни, умора, стрес, тревожност, чувствителен стомах, както и недостиг на витамини или минерали.

Гаденето и повръщането може да се появи рано сутринта и да намалее с напредването на деня. Някои жени го получават по друго време през деня. За повечето, проблемът отзвучава след първия триместър, но някои може да страдат от него до раждането.

Симптомите може да бъдат много неприятни, но можете лесно да се справите с тях с прости средства и малко промени в начина на живот.

Пийте вода

Водата е най-доброто лекарство, когато става въпрос за гадене и повръщане, особено по време на бременност.

Жените, които пият по чаша вода на всеки час, имат по-нисък риск от сутрешното гадене. Тя помага да поддържаме тялото си хидратирано, което е от съществено значение за всяка бременна жена и нейното неродено бебе.

Дръжте чаша вода до леглото си. Веднага след събуждане пийнете на малки глътки. Осигурете си достатъчно време на стомаха да се успокои и след това напуснете леглото си.

Пийте и достатъчно вода през целия ден. Това ще помогне да се вдигне настроението ви и да се подобри храносмилането ви.

Джинджифил

Джинджифилът е едно от най-добрите естествени средства да се справите с повръщането, дори и по време на бременност.

Той действа добре на храносмилателната система и помага за блокирането на киселинната секреция в стомаха, която причинява гадене или повръщане. Също така, миризмата и вкусът на джинджифила може да ви помогнат да спрете повръщането.

Глътнете малко парче джинджифил или го дъвчете като бонбон, за да получите бързо облекчение.

Помага и смес с 5 капки сок от джинджифил и 1 чаена лъжичка мед. Консумира се бавно, веднага след събуждане.

Можете да пиете и чай от джинджифил, който се приготвя като сварите в чаша вода 1 чаена лъжичка настърган джинджифил. Прецедете, добавете малко мед и пийте бавно. Препоръчват се по 1-2 чаши чай от джинджифил сутрин.

Лимон

Лимонът също може да помогне да намалите симптомите на гадене и повръщане по време на бременност. Лимоновата миризма има естествен успокояващ ефект върху организма. Плюс това, витамин С в лимона е полезен за всяка бременна жена, както и за нероденото бебе.

Изцедете свеж лимон в чаша с вода и добавете малко мед. Пийте сока всяка сутрин, за да започнете деня спокойно.

Можете дори просто да помиришете свежи лимонени кори за облекчаване на гаденето и повръщането по време на бременност.

Вариант е и да използвате лимоново етерично масло, като го поставите в кърпа и вдишвате при първите симптоми.

Мента

Ментата е билка, която може да намали сутрешното гадене или повръщане по време на бременност. Тя помага успокояване на стомаха и на свой ред намалява гаденето.

Добавя се 1 чаена лъжичка изсушена мента в чаша топла вода. Покрийте и варете 5 до 10 минути. Прецедете и добавете малко захар или мед. Пийте този чай след събуждане сутрин.

Друг вариант е да сложите няколко капки ментово етерично масло върху носна кърпичка и да вдишвате аромата, когато имате пристъп на гадене.

При някои жени обаче ароматът на мента може да предизвика гадене – съобразете се с особеностите на своя организъм.

Копър

Копърът е друг чудесен лек за повръщане и гадене по време на бременност. Той подпомага храносмилането и успокоява лигавицата на храносмилателния тракт, като по този начин намалява симптомите. Ароматът и вкусът на копъра помагат за успокояване на стомаха.

Съхранявайте семена от копър близо нощното си шкафче и ги дъвчете веднага щом се почувствате неразположена.

Можете да направите и чай като сварите в чаша вода 1 чаена лъжичка семена от копър. Покрийте и оставете да кисне около 10 минути. Прецедете и добавете малко лимонов сок и мед. Пийте на малки глътки след събуждане сутрин.

Увеличете приема на витамин B6

Въпреки че точната причина все още не е известна, витамин B6 помага за облекчаване на сутрешното гадене при много бременни жени.

Също така, този витамин не причинява увреждане на плода и се счита за безопасен по време на бременност.

Можете да приемате витамин В6 като хранителна добавка. Типичната доза е 25 мг, три пъти на ден. Въпреки това, консултирайте се с вашия гинеколог, преди да приемете това лекарство.

Здравословна и балансирана диета с високо съдържание на витамин B6 също ще помогне за предотвратяване на повръщане по време на бременност.

Яжте храни, богати на витамин B6 като кафяв ориз, авокадо, банани, риба, царевица и ядки.