Понякога е достатъчно просто да добавим вода.

Какви са причините за сините кръгове около очите

Ето най-разпространените фактори, които карат кожата в тази област да посинее.

1.Умора, недостатъчно сън

Когато нямаме сили, процесите в организма се забавят. И това е разбираемо – тялото иска едно, да поспи, за да си отпочине добре.

Кръвта циркулира по-бавно, кръвоносните съдове се разширяват. Капилярите под очите са разположени близо до повърхността. Разширявайки се, те започват да се показват из под областите с най-тънка кожа. Така се появяват сините или тъмните кръгове.

В областта на очите дебелината на кожата е около 0,5 мм.

Неприятен бонус – заедно с кръвообращението се забавя и лимфния оток. Поради което се появяват отоци – торбички под очите.

2.Преумора на очите

Възможно е твърде дълго да сте били пред компютъра или съсредоточено да сте чели някакъв текст. Заради напрежение кръвоносните съдове под очите отново започват да се разширяват и се показват през кожата.

3.Желязодефицитна анемия

Анемията – това е недостиг на хемоглобин, белтък, който пренася кислород от белите дробове към органите и тъканите.

Свързвайки се с кислорода, хемоглобинът става яркочервен и придава такъв оттенък на артериалната кръв. При отдаване на кислород хемоглобинът потъмнява.

Кръвта прави това заедно с тях. Погледнете вените на ръцете, в тях има малко кислород – те са синкави, в тях има малко кислород.

За нормалното образуване на хемоглобин е необходимо желязо. Ако в организма е малко, се понижава количеството на оцветяващия белтък в кръвта.

Останалият хемоглобин по-бързо губи кислород. В резултат кръвоносните съдове придобиват тъмносин оттенък, и първо тази анемична синина става забележима под тънката кожа на очите.

4.Обезводняване

Когато на кожата не ѝ достига течност, тя става по-суха и по-тънка. Под очите се превръща в полупрозрачен пергамент, който не може да скрие под себе си капилярите, и така се появяват сините кръгове.

5.Алергични реакции

При алергии очите често сърбят и сълзят. Хистамините – тези раздразващи вещества, които организмът отделя в отговор на алергените, едновременно провокират и разширение на кръвоносните съдове.

Ако си чешете очите, симптомите се задълбочават. Заради триене крехките кръвоносни съдове се пукат, възникват миниатюрни кръвонасядания, а това усилва ефектът на посиняването.

6.Възраст

С годините кожата става по-суха, губи влажността си, затова и областта под очите става по-забележима.

7.Генетични особености

При някои хора кожата от раждането е по-тънка, синините под очите ги преследват от детството. При други епидермисът твърде бързо изтънява с възрастта.

Ако при някои от вашите близки роднини редовно възникват тъмни кръгове под очите, тъй като можете да наследите тази особеност.

8.Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол

Тези вредни навици правят кожата по-тънка, а целостта на кръвоносните съдове много лесно се нарушава.

Кръвните клетки от напуканите капиляри се натрупват под кожата, окисляват се, потъмняват и се създава ефектът на посиняването.

9.Стомашно-чревни разстройства, отравяния

Заради съпровождащи ги повръщане и диария организмът губи много течности. Започващото обезводняване, на свой ред води до поява на тъмни кръгове.

10.Сърдечно-съдови заболявания

Такива нарушения могат да предизвикат застой на кръв. В нежната област под очите това може да се появи първо.

Как да премахнем сините кръгове под очите с домашни методи

Много зависи от причините, поради която тези синини изобщо са възникнали. Ако те ни преследват редовно, без значение от това колко сте уморени, как спите, пълноценно ли се храните, е добре да се консултирате с личния лекар.

Тъмните кръгове под очите могат да са първи симптом на проблеми със сърцето или признак на анемия. Важно е навреме да се откриват тези състояния.

Ако пък потъмняването в областта под очите е еднократно явление, може да не се безпокоим. За да се избавим от тях, е достатъчно малко да променим малко начина си на живот и да се възползваме от простите домашни методи.

Достатъчно сън

Нормата за сън за възрастен е около 7-8 часа в денонощие, именно за толкова време организмът се възстановява.

Ако се събуждате с торбички под очите, опитайте да спите на по-висока възглавница, която ще помогне за подобряване на отока на кръв и на лимфа.

Спазвайте питеен режим

Изпиването на по 7-8 часа вода на ден, това не е задължително. Просто не допускайте да ожаднеете. Прииска ви се да пиете, тогава не опитвайте да притъпите това желание – вода, чай, сок.

Също така се старайте да контролирате цвета на урината, докато е безцветна или светложълта, с вашия питеен режим всичко е наред.

Пълноценно хранене

Основна задача трябва да е поддържането на оптимални нива на хемоглобин. Погрижете се в всеки ден или поне през ден да консумирате следните продукти, богати на:

  • Желязо – например, месо, риба, дробчета, спанак, яйца;
  • Фолиева киселина – листни зеленчуци, бобови, аспержи;
  • Витамин С – например, цитрусови, ягоди, черни боровинки;
  • Витамин А – например, черен дроб, масло от черен дроб на треска, спанак, тиква.

Овлажнявайте кожата

Тънката кожа под очите страда от недостатъчно влага още съвсем в началото на дехидратацията. Затова се постарайте да се снабдите с овлажняващ крем и го използвайте преди лягане.

Нанасяйте средството с леки потупващи движения – този нежен масаж ще подобри циркулацията на кръвта и лимфния оток.

По възможност се грижете за влажността на въздуха в помещенията, в които спите или в които прекарвате голяма част от деня. Това е особено важно през зимния период при работещо централно отопление.

Поставяйте под очите студен компрес

Този експресен метод помага бързо да се справим с посиняването. За 3-5 минути приложете към областта на очите накиснати в хладка вода памучни тампони. Студеното ще свие кръвоносните съдове, и те ще престанат толкова отчетливо да се показват под кожата.

Подлагане на парченца краставица или пакетчета от сварен чай

Да, бабините средства наистина работят.

Краставицата, тъй като е с много високо съдържание на вода, а това означава, че отлично овлажнява кожата под очите. Освен това служи и за своеобразна алтернатива на студения компрес.

В чая, който си слагаме на кожата, на пакетчета, се съдържа кофеин, и подобрява кръвообращението. Ако предварително охладите сварените пакетчета в хладилника, те ще заменят компреса.

Нанасяне на коректор

Лекият грим няма да ви избави от кръговете под очите, но ще ви помогне да ги прикриете.

Как да се избавим от кръговете под очите с професионални методи

Ако причина за тъмните кръгове са генетични особености или възраст, измененията в начина на живот няма да ги победят.

В този случай е добре да се обърнем към козметик и към дерматолог. Последният ще изслуша вашите тревоги, ще ви прегледа и в зависимост от резултатите ще ви предложи начин за справяне с проблема. Това може да бъде:

  • Изсветляващ крем – за справяне с кръговете помагат професионалните средства с азелаинова, гликолова киселина или с хидрохиноном.
  • Химически пилинг – тези процедури намаляват пигментацията на кожата и правят кръговете под очите по-малко забележими.
  • Лазерна терапия – още един способ за намаляване на пигментацията и за активиране на възстановяването на кожата.
  • Използване на филъри на основата на кръвна плазма или на хиалуронова киселина. Тези средства се поставят с много тънка игла и изпълват кожата, правейки я по-плътна.
  • Блефаропластика – често кръговете под очите стават по-забележими само защото пожълтелите от възрастта клепачи хвърлят сянка на тази област. Пластична операция под название блефаропластика премахва торбичките под очите и прави клепачите не толкова масивни.

На кой от вариантите за разрешаване на проблема, ще се спрете, преценете сами, разбира се, след като първо сте се консултирали с лекар.

Както посочихме и по-горе, областта около очите е много чувствителна, и нежна, затова всякакви намеси, дори и съвсем леки козметични, трябва да са много премерени, за да може ефектът, с който ще се сдобием, да е по-голям от евентуалните странични ефекти, те са естествена част от всяка процедура.