Всичко е отрова, и едновременно с това лекарство. Това са думи на великия Парацелс, които не са загубили актуалност и до днес. Медицината намира все нови и нови способи за приложение на токсини от естествен произход, кои са най-важните, научете от настоящата статия.

Какви биват отровите

Основно се подразделят на неорганични и органични. Към първите се отнася, например, арсенът, с който в миналото са били отравяни много хора. Както умишлено, така и случайно, от незнание, че това наистина е отрова. След това арсенът дълго време се е прилагал в стоматологията под формата на арсенова киселина.

Това вещество е било използвано за премахване на нерва, но в последно време бяха разработени и други методики, които вече не съдържат токсичните съединения на арсена.

През последните години се наблюдава тенденция към завръщане на арсена в медицината. Група учени от Франция работят над изучаването на възможностите на арсениев триоксид за лечение на една от формите на левкемия.

В научна статия, публикувана през 2012 г. се посочва свойството на арсениевият триоксид да разрушава един от ключовите белтъци в състава на левкозните клетки, в резултат на което се преустановява левкимизацията на здрави клетки.

Друг пример за неорганична отрова, това е циан калият, също оставил следа в световната история на отравянията.

Особеност на неорганичните отрови е в техния прост състав, в който присъстват няколко химични елементи, и това е. За повечето са открити противоотрови.

Органичните отрови са доста по-сложни по структура. Те могат да се образуват от растения, гъби, животни, насекоми. Съставът на органичните отрови може да е невероятно сложен, което съществено затруднява търсенето на противоотрови, тъй като токсичното въздействие може да съчетава в себе си множество компоненти, и противоотрова трябва да се търси за всеки от тях.

Но именно разделянето на компоненти на органичните отрови помага да се открият веществата, които могат да бъдат използвани от медицината за лечение. Разбира се, след детайлно проучване и разработване на специални методики за безопасно използване.

Това е до толкова сложен работа, че до сега като лекарства са одобрени само няколко такива вещества, а всички останали, дори и перспективни продължават да се изучават в лабораториите по цял свят.

Органичните отрови имат особеност, свързана с тяхната белтъчна природа. При попадане в организма те могат да проявят антигенни свойства, тоест към тях може да се изгражда имунитет.

На това е била основана практиката, към която прибягвали ръководителите в миналото, които вечно се притеснявали, че ще бъдат отровени, не е без причина, разбира се.

Те приемали в малки дози от различни отрови, за да свиква организмът.

Ето кои са отровите, които са добре проучени и са допуснати до приложение в съвременната медицина.

1.Ботулинов токсин

Това вещество се изработва от бактериите Клостридиум ботулинум. Към ден днешен ботулиновият токсин е един от най-силните. Само 1 грам чист ботулинов токсин е достатъчен, за да отрови смъртоносно 1 млн. души.

Това смъртоносно вещество, дори е разглеждано като биологично оръжие по време на Втората световна война и след нея.

Освен за премахване на бръчки, ботулиновият токсин се използва за лечение на прекомерно изпотяване – хиперхидроза. Също така спомага за отстраняване на спазмите на мускулите след прекаран инсулт, за лечение на детска церебрална парализа този токсин може да се приложи при тийнейджъри с това заболяване – от 12 г. до 17 г.

Изучава се възможността препаратът или създадените на основа на този токсин продукти да се използват при лечение на хронична мигрена, бруксизъм, хиперактивен пикочен мехур, а също и при терапията на болест на Паркинсон.

2.Пчелна отрова

Признато терапевтично средство, но тепърва се провеждат още проучвания като резултатите са обнадеждаващи, може да се използва за забавяне на растежа на ракови клетки. Също и за понижаване на нивата на кръвна захар при диабет.

В САЩ се провежда проучване, първите резултати от което показват, че пчелната отрова може да е от терапевтична полза при Лаймска болест.

3.Змийска отрова

Използва се в медицината от много отдавна, като отровата на всеки вид змия се отличава по състав. От отровата на една от южноамериканските усойници е отделено вещество, забавящо съсирването на кръвта, което сега се използва за лечение на тромбози. А от отровата на южноафрикански гърмящи змии е отделено вещество с обратно действие, което повишава съсирваемостта на кръвта.

Експерименталният препарат във вид на гел на основата на батротоксин може да спре, дори силно кръвотечение само за 6 секунди.

Кобротоксин от отровата на кобра, кротоксин от гърмяща змия се използват при лечението на епилепсия. Отровата на кобрата се прилага при лечение на рак, макар и ефективността да се поставя под съмнение от отделни лекари.