Общуването между хората – не е лесен процес, който не преминава без спорове и много често хората се обиждат едни на други. Човекът е така устроен, че той може да се обиди и да пренесе през целия си живот тази обида към този, който дори не заслужава неговото внимание.

Нерядко човек се обижда на другите, заради своите вътрешни проблеми, с които не може да се справи, пренасяйки отговорността за своята болка върху другите.

Но обидата е чувство, което разрушава отношенията между хората, нанасяйки вреда не само на този, който е обидил, но и на този, който се е обидил.

Ако желаете да се избавите от негативните емоции освободете място в своя живот за нови прекрасни събития и срещи и най-важното, за да запазите здравето си, е дошло времето да се научите да прощавате. И в тази връзка ви предлагаме няколко способа как да се научите да прощавате.

Как да се научите да прощавате обида?

За да простите по-лесно на човека, помислете какво го е тласнало към това да постъпи именно така, а не иначе и за какво точно ви е обидил. Възможно е той съвсем да не е желал това, просто заради своята чувствителност вие сте свикнали всичко да възприемате прекалено навътре.

Тъй като ако в мислите на този човек не е имало зъл умисъл и той не ви познава добре, а неговото възпитание го кара да желае само по-доброто, явно той не е мислил да ви обижда.

Неговият единствен проблем остават това, че не умее да се държи, както трябва и неговия егоизъм и безсърдечност, които не му дават възможност и да си помисли, че може да обиди някого.

Ако сте се обидили на подобен представител на човешкия род, то ограничете, доколкото е възможно, общуването с него и избягвайте срещите с него. Вместо да отделяте място в дълбините на душата си или определени пожелания по негов адрес.

Поработете върху себе си, за да повишите собствената си самооценка и да се научите да обичате себе си.

Животът е дълъг и ако вие започнете да се обиждате на необмислените постъпки на другите, които освен няколко неприятни минути не са ви създали никакви други проблеми, то вашият живот ще се превърне в борба с вятърни мелници.

Не трябва да се опитвате да въздействате върху поведението на хората, особено на тези, с които се срещате случайно или много рядко.

Защо трябва да си вгорчавате живота, като се обиждате на някого за това, че неудачно се е пошегувал във ваше присъствие, настъпил ви е или неучтиво се е отнесъл с вас.

Не хабете силите си, за да обсъждате моралните качества на такива хора. Опитвайте се да се отнасяте със срещите с тях като досадно недоразумение, за което не следва и да си припомняте.

Съвсем различно е, ако ви е обидил близък човек, на който сте имали доверие. В такива случаи е човек да анализира защо неговият близък е могъл да постъпи така, няма самият той вина за това и не е пропуснал той нещо.

В края на краищата, е възможно в неговия живот да са настъпили тежки времена и той бил да е принуден да постъпи така.