Интимните отношения са зададени на човека от природата не само с цел продължаване на рода или просто размножаване.

Съвременните изследвания установяват все нови и нови факти за ползите за здравето от секса.

Щастливите в леглото хора изглеждат 7-10 години по-млади от своята реална възраст, с 16% по-рядко умират от сърдечно-съдови заболявания, живеят с 25% по-дълго, с 11% по-малко се оплакват от здравето си, когато са на възраст 80 и повече години.

Всички данни, разбира се, са сравнение с хората, които не могат да се похвалят, че изпитват интимни радости.

Сексът като профилактика

Някои учени считат любовните ласки за начин за профилактика на различни заболявания. Това е вярно, само че с една уговорка - ако между партньорите съществува пълно взаимно разбиране, което не се постига само с една среща.

Например, учени от Израел в продължение на 40 години наблюдавали 9000 доброволци. И установили, че сред неудовлетворените в леглото инсултите се случвали 2 пъти по-често в сравнение с тези, чийто съпружески живот вървял успешно.

Хроничните болки в гръбнака и главата поради спазъм на съдовете е бичът на нашето време. Лекари от САЩ изследвали повече от 3000 души на възраст от 57 до 85 години в тази връзка.

И се установило, че тези, които редовно правели секс, практически не страдат от такива болки и изобщо се чувстват по-добре.

Някои лекари пък твърдят, че сутрешният секс е най-доброто средство за защита от инфаркт за мъжете.

Ендокринолозите и кардиолозите от Великобритания са установили, че дефицитът на хормона тестостерон е една от главните причини за ранния, тоест до 40-тата година, инфаркт на миокарда при мъжете.

Тестостеронът е полов хормон – той стимулира либидото. При това пълноценният мъжки оргазъм и еякулация, на свой стимулират синтеза на тестостерон.

Приятните намеци

Животът без секс се последва от развитието на реална депресия, твърдят психиатри от Нова Зеландия.

Те провели проучване сред повече от 1000 души. Те открили симптоми на депресия при 15.6% от старите моми и ергени и при 23% от участниците, които били в интимна връзка по-малко от 2 години.

А от взелите участие в проучването, които имали интимен партньор между 2 и 4 години, в депресия били едва 9.9%.

А от тези, чиито отношения продължавали повече от 5 години, в такова състояние били приблизително 9.2%. Между впрочем, по аналогичния на депресията начин намалява и броя на участниците в проучването, злоупотребяващи с алкохол и наркотици.

Зависи ли стройността на фигурата от количеството секс? Това е спорен въпрос. Разбираемо е, че минутите, които прекарваме в интимни ласки, не водят до изгарянето на съществено количество калории.

Но въпреки това приятните усещания стимулират освобождаването на ендорфини в главния мозък. Тях ги наричат „хормони на щастието“, които понижават нивото на стреса и притъпяват болките и апетита.

Тоест сексуално удовлетвореният човек не се нуждае от захарни изделия, за да компенсира стреса, на който се излага и се наяжда с малки количества храна.

Планката пада?

Нивата на половите хормони с напредването на възрастта, за съжаление се понижават, затова рано или късно либидото се понижава.

Но въпреки разпространеното мнение, това понижение се случва не рязко, а плавно, с не повече от 1% на година. Доказано е, че осезаемият недостиг на хормони, а с тях и на сексуална страст, се проявяват не по-рано от 57-60-годишна възраст.