Как да се почувстваме психически по-добре и по-щастливи, вече ви разказахме в предишна статия. Ето още няколко начина да подобрим кондицията си.

Физическа активност

Проучване, публикувано през 2012 г. в списание „Neurology“ установява, че физическите упражнения са по-полезни за мозъчната дейност от умствени техники, чрез които се подобрява активността на мозъка по време на стареене.

В това проучване учените използват ядрено-магнитен резонанс (MRI) за да сканират мозъчната дейност на доброволци, навършили 70-годишна възраст. В проучването участват 638 души, които съобщават за нивата на физическа си активност в рамките на една седмица. Резултатите показват по-силни мозъчни връзки при хората, които се движат повече в сравнение с тези, които наблягат на умствени упражнения като игра на шах или развиват социални дейности.

Упражненията могат да бъдат част от лечение на хора с тежки психични разстройства, според публикувано изследване през 2014 г., в „Clinical Psychiatry“. Учените обясняват, че физическата активност понижава нивата на депресия при хората, които страдат от психични заболявания, а в някои случаи могат дори да понижат симптомите на шизофрения.

Бъдете щедри в отношенията си

Според проучване през 2011 г. партньорите в двойки, които имат деца са по-щедри един към друг. Те имат по-добри бракове и по-високи нива на сексуално удовлетворение.

Изследванията показват, че поддържането на сериозна връзка има положителен ефект върху психичното здраве. Хората в ранните етапи на брака или тези, които имат съжителстващи отношения имат по-чести моменти на щастие и по-малко симптоми на депресия. Дори при еднополовите двойки се наблюдава положителен ефект върху психологическото здраве.

Според проучванията хората, които са щедри във взаимоотношенията укрепват значително психическото си здраве.

Едно проучване през 2013 г., установява, че хората, които помагат на другите в условията на труд водят по-щастлив живот след навършване на 30 години.

Използвайте социалните медии мъдро

Удобството за осъществяване на социални връзки е свързано с по-добро психично здраве. Въпреки това, поддържането на приятелства в социални мрежи като „Facebook“ и други медии може да доведе до психични проблеми. Някои изследвания показват, че четенето на статуси на други хора може да повлияе негативно на настроението ви. Според тези резултати, ако ограничите списъка си с приятели до най-близките си хора ще избегнете неприятните моменти, когато ще се повлияете от чуждите настроения и представи свързани с начина на живот.

Според изследванията голяма част от хората, стават жертви на депресия, поради честата употреба на социални мрежи и липсата на реална връзка с външния свят. Въпреки че не е ясно дали проблемите с психичното здраве се дължат на изцяло на употребата на социални медии или има и други причини в кибер пространството, които предизвикват симптоми на депресия и тревожност. Изследване, проведено през април 2015 г., представено по време на годишната конференция на Британската социологическа асоциация показва, че социалните медии са „нож с две остриета“.

Изследователите смятат, че хората, които имат с психични заболявания определят сайтовете за социални медии като приобщаващи ги към една общност, а това често е причина за задълбочаване на чувство за безпокойство и параноя.

Според психолога Линда Ацители от университета в Хюстън: „Трябва да бъдем внимателни, когато използваме социалните медии.“

Най-добрият метод да се избегнат тези резултати, според изследователите е да се възползвате от възможностите за свързване с близките си хора, предоставени от социални медии като „Facebook“ или „Twitter“, но да ограничите времето, което прекарвате в тях.

Още методи за подобряване на психическото здраве четете в Lechenie.bg