Бавно, но сигурно идва сезоните на неприятните остри респираторни заболявания.

Често провокирани от резките промени на температурите, студените ветрове, падането на обилни количества сняг за кратко и останалите метеорологични условия,  грипните епидемии се оказват много продължителни и изключително тежки – и то не само за заболелите, ами и за хората, около тях.

На всеки му се е случвало всички от него да са на легло, вследствие на някакъв вирус, а той да кръжи около тях и да се чуди как точно е все още на крака, кога ще го достигне и него тяхната съдба и какво ще прави тогава, когато всички са болни и няма кой за кого да се погрижи.

Превантивните мерки винаги са силно препоръчителни в подобни случаи – често здравият взима от по-слабите лекарства, изписани на болните му близки, за да предотврати развитието на грипа и в своя си организъм.

В подобен случай е важно да подсили имунната си система и непрекъснато да се грижи за нея. В много такива ситуации се случва здравият да е „наполовина-болен“, т.е. да изпитва по-леките симптоми на вируса, но да ги кара на крака – все пак кой иначе ще държи нещата под контрол.

Ако този „здрав“ човек се окажем ние и попаднем в ситуация, където трябва да се погрижим за всичко и всички, трябва да подходим изключително внимателно и да знаем с кое можем да се справим и с кое не, без да рискуваме и своето здраве допълнително.

В такива моменти ни се налага да поемем изцяло грижата за домакинството. И заедно с всичко това да се справяме със собствените ни задължения и да се грижим за болните вкъщи – това включва правенето на чайове, изстискването на фрешове, препечените филийки с обезмаслено сирене и много чесън и топлата пилешка супа, с която да подхраним организма.

Също така редовното измерване на телесната температура, консултациите с лекари, ежедневното посещение на аптеката, защото всеки ден изниква нещо ново.

С грипа често се появяват и усложнения, което го прави изключително опасен. Тези усложнения могат да се трансформират в по-сериозни заболявания като дори пневмония, поради която да се наложи влизане в болница.

За да предотвратим това да се случи, и на нас, и на близките ни, докато се грижим за тях и е стараем да не се заразим по всевъзможни начини е добре да спазваме следните правила:

1. Редовното хапване на чесън

Поне по една глава чесън трябва да бъде изядена на ден от нас, а от близките ни- даже по две, ако са по-малки особено. Чесънът е вълшебно средство за предпазване от разболяване, убиване на микробите и инфекциите и уникално нещо против грип, което може буквално да спаси някой наш близък или нас самите.

2. Чайовете с лимон

Поне по няколко чая на ден – колкото повече, толкова повече. И задължително след като се поохлади малко и е вече топъл, не горещ, прибавете лимон! Лимонът съдържа страшно много витамин С, който се бори успешно с всякакви болести, но ако го сложите в много горещата вода губи свойствата си.

Най-ефективни биват чайовете от коприва, тъй като пречистват кръвта и засилват имунната система, но е хубаво да се редуват и с други билки – всяка от тях спомага с по нещо за бързото оздравяване. И когатоправим чай на близките ни – задължително и на нас! Това ще ни помогне да се запазим здрави.

3. Намерете време да си почивате

Ясно е, че задълженията ви идват в повече, когато всички около вас са на легло, но трябва да намерите време и за себе си. Организмът се възстановява чрез сън – затова и болните трябва да спят и да си почиват непрекъснато. Не се лишавайте от сън – миенето на пода може да почака.