Схващането на всеки мускул причинява неудобство, но най-неприятно е усещането, когато се засегне зоната около врата. Обикновено това състояние предизвиква чувство за пареща болка. Това състояние, което изглежда безобидно може да бъде предвестник на далеч по-сериозни проблеми.

Всъщност медицинския термин за това състояние е „крампа“. Схващането се получава от неволни съкращения на определени мускулни групи. Причината за появата им може да се дължи на неврологични, метаболитни, психически, емоционални или травматични фактори. Според проучванията основната причина за съкращаването на мускулните групи се дължи на недостатъчно раздвижен мускул или както често се нарича „студен мускул“.

В областта на шията могат да се появят множество увреждания, понеже освен мускули има много вплетени нервни окончания. В много случаи дори лекарите изпитват затруднение, когато трябва да определят точната причина за проблема, понеже много от симптомите си приличат. Всъщност дискомфорта при завъртане на главата може да се съпровожда от мравучкане, изтръпване или пареща болка. В някои случаи мускулите могат да се подуят, съкращават или отпуснат.

След няколко дни оплакванията обикновено отшумяват, но ако болката продължи повече от няколко седмици задължителни трябва да се консултирате с невролог. При по-продължителни болезнени усещания, обикновено се предписват гелове за облекчаване на болката, които могат да се купят и без рецепта.

Вашият лекар може да ви препоръча да си направите рентгенова снимка, за да се провери наличието на патологични „израстъци“ на прешлените, за които не знаете. Когато посетите лекар се информирайте за начините, по които може да предпазите тялото си в ежедневието и работата.

Разбира се най-доброто средство за възстановяване е почивката, но ако сте затрупани от ангажименти има и няколко други начина, с които може да облекчите макар и временно състоянието ви. Алън Какък е уелнес физиотерапевт в клиниката „Майо“. Той съветва да използвате 4 лесни „стъпки“, които ще облекчат болезнените крампи за много кратко време.

Стъпка 1:

Определете локацията на възпалено място. Ако се намира от дясната страна на врата или горната част на гърба, поставете дясната си ръка върху мястото. Ако се намира от лявата страна, използвайте лявата си ръка.

Стъпка 2:

Натиснете възела с пръсти. Според Какък трябва да се вземе предвид, че става въпрос за леко неприятно усещане, а не за остра болка. Ако изпитвате затруднение да докоснете засегнатото място използвайте топка за тенис или друго средство, което имате наблизо.

Стъпка 3:

Завъртете главата си леко в посока, обратна на схващането. Извъртете главата си по диагонал, сякаш се опитвате да докоснете мишницата с брадичката си. По този начин ще се задейства схванатия мускул, а когато се комбинира с налягане, може да ви помогне да се отпуснете.

Стъпка 4:

Последната стъпка представлява повторение на първите 3 упражнения около 20 пъти подред. След това повторение със сигурност ще изпитате облекчение и може да се върнете към нормалните ежедневни дейности. Повтаряйте тези четири стъпки колкото се може по-често през деня, за да поддържате състоянието на мускулите спокойно.

В случай че болката не отшуми до няколко седмици потърсете медицинска помощ. Има различни начини, които могат да ви помогнат да облекчите болезненото усещане като масаж, хидротерапия, рефлексотерапия или специални обезболяващи кремове.