Усмивката винаги прави първо впечатление, затова устните, зъбите и венците се нуждаят от специални грижи. Още в древността предците ни са откривали различни начини, за да поддържат устната си хигиена. Древните индийци са приготвяли специална смес от растително масло и сол, с която са изплаквали зъбите си след хранене.

Днес има много информация, която показва как трябва да мием правилно зъбите си и какви продукти трябва да използваме, за да ги запазим чисти и блестящи. Въпреки широко разпространената информация, прочетете седем основни правила, които ще ви помогнат да наваксате пропуските си и да се погрижите да си осигурите здрава и сияйна усмивка.

Мийте редовно зъбите си

Наложете си правило да миете зъбите си най-малко два пъти дневно, особено след консумация на тежки храни или плодови сокове и газирани напитки. Четкането помага да се отстранят натрупаните хранителни частици. Днес четките за зъби се произвеждат само с изкуствени влакна, понеже естествените са благоприятни за развиване на огромен брой патогенни бактерии.

Конци за зъби

Препоръчително е поне веднъж дневно зъбите да се почистват с конци, за да се предотврати натрупването на хранителни частици в ъглите между зъбите, които са недостъпни за четката. Няколко изследвания показват, че при употреба на конци за зъби плаката се редуцира с около 40%. Има разнообразни видове конци за зъби, някои от тях са покрити с натриев флуорид, който предотвратява развитието на кариеси, а други съдържат фосфати за по-лесно проникване в междузъбното пространство.

Посещавайте зъболекар на всеки шест месец

Посещавайте един и същ зъболекар, който да следи за състоянието на зъбите ви. Посещенията на всеки шест месеца ще ви помогнат са избегнете появата на кариеси и тежките усложнения, които могат да причинят. Винаги се консултирайте с вашия стоматолог, да новите методи и продукти, които ще подобрят грижите за вашата усмивка.

Хранете се здравословно за здрави зъби

Здравословното хранене се отразява на всяка част от тялото, включително и на грижите за зъбите. Опитайте се да избегнете консумацията на нездравословни и пържени храни. Увеличете консумацията на храни, които са богати на витамин С, калций и фосфор, които са необходими за поддържането на здрави зъби.

Редовно почиствайте езика си

Редовното почистване на езика помага, за да се премахнат вредните микроби. Когато езикът е почистен добре трябва да има розов цвят. Почистването се извършва с помощта на специална стъргалка. Според проучванията 90% от случаите, при които се наблюдава неприятен дъх се дължат на полепналите между цепнатините на езика микроорганизми, които произвеждат съединения съдържащи сяра.

Спрете или ограничете пушенето

Пушенето е сред най-вредните навици, отговорни за пораженията върху зъбите. Редовната употреба на тютюневи изделия води до поява на петна, които помагат за загубата на блясъка и разпадането на зъбния емайл. За да сте сигурни, че ще избегнете подобни поражения върху зъбите се опитайте да откажете напълно цигарите.

Консумирайте повече зелен чай - предпазва зъбите от кариеси

Кафето, чая и газираните напитки могат да бъдат причина за поява на петна по зъбите или да доведат до отслабване на емайла, поради високото съдържание на захар, но зеления чай се оказва изключително полезен в грижите за устната хигиена. В зеления чай се съдържа катехин, това е вид антиоксидант, който помага на организма да се пребори със заболявания като пародонт.