Здравословният начин на живот може да намали риска от деменция с около 30%, твърдят здравни специалисти.

Анализ от "Age UK", твърди че има пет стъпки, които хората могат да предприемат, за да поддържат здравето на мозъка си и да намалят риска от развитието на заболявания като например Алцхаймер.

Прегледът на академични проучвания и данни показва, че начина по който живеем, допринася за около 75% от когнитивния упадък.

Той се отразява на мисленето и уменията, които съответно стават по-силни или отслабват с течение на възрастта, включително загубата на паметта и скоростта на мислене.

Едно голямо изследване, установи, че мъжете, които следват тези съвети за здравословен начин на живот, са намалили риска от развитие на когнитивен упадък и деменция с около 36/100, спрямо друга категория мъже, които не са приложили тези стъпки.

Ключовите фактори са да се тренира редовно, да не се пуши, задължително е да следим теглото си, да прилагаме средиземноморската диета и да намалим приема на алкохол.

Други учени пък казват, че ако искаме да се предпазим от деменция доживот, освен че трябва да пием малко и изобщо да не пушим, е добре да приемаме плодове и зеленчуци, защото в тях се крие "спасението".

Изследването показва, че превенцията и лечението на диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване, също може да намалят риска от деменция. Но без значение от различните мнения, всички са категорични - физическите упражнения и здравословната диета са най-важният фактор, на който трябва да наблегнем, за да се защитим от коварното заболяване.

Последните английски проучвания, проведени сред хора в напреднала възраст, са ги разделили на 2 групи, такива които се упражняват 30 минути 3-4 пъти седмично и такива, които не тренират тялото си. Резултатът е, че хората, извършвали физическа активност, са намалили рисковете от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер драстично.

В това изследване също става янсо, че прекомерната употреба на алкохол унищожава мозъка, което води до загуба на мозъчна тъкан в онези места, отговарящи за паметта и обработката и интерпретирането на визуална информация.

Но въпреки всичко има и добри новини. Умеранета консумация, подчертавам умерената, може да защити мозъчната тъкан като увеличи добрия холестерол и намали лошия.

Подходящ алкохол за целта е виното, например. Каролин Ейбрахамс, директор на "Age UK", казва: "Въпреки голямата бройка хора, страдащи от деменция, лек все още няма.

Но пък за сметка на това има простички стъпки, които са лесно изпълними и са полезни за цялостното здраве. Просто можем да отделим малко време всеки ден, прилагайки ги, и намалявайки рисковете от всякакъв вид заболявания."

Не е задължително във всяка аптека да има лекарство, предпазващо ни от нещо. А в случай, че такова лекарство не съществува, това не значи, че несъмнено трябва да прибегнем до хирургична намеса. Има някои толкова прости нещица в живота, за които ако мислим като млади, ще ни се отплатят, когато остареем.

Всеки намира време за скандали, пушене, пиене и бягане от отговорност. Вместо да инвестираме това време в глупости, носещи ни допълнителен стрес, можем да приготвим нещо вкусно и здравословно, да започнем програма за намаляването на цигарите или просто да разкършим тялото си.

Организмът ни е едно от най-добрите неща, в които можем да инвестираме, защото ще ни върне всичко, при това с лихвата. Мисли за това днес, за да може утре да си здрав.