Умението да се концентрираме помага да вършим сложна умствена работа и за повишаване на продуктивността.

Какво е това задълбочена работа и какво създава

Работата, която вършим, може да се раздели на 2 основни категории – задълбочена и повърхностна.

Задълбочената работа – това е професионална дейност, която се изпълнява в състояние на пълна и непрекъсната концентрация, за което е необходимо напрягане на мисловните способности.

Това усилие води до създаването на нови ценности и майсторството на изпълнителя се увеличава, а неговите резултати е трудно да бъдат възпроизведени.

Повърхностната работа не изисква интелектуално напрежение и можем да я вършим, дори и когато сме разсеяни.

Обикновено тези усилия не водят до създаването на нови ценности в света и се възпроизвеждат лесно. Това са съвещания, работа с електронна поща, изготвяне на доклади.

Тези неща трудно могат да се избегнат, но е добре да се стараем да намаляваме отделяното за тях време.

Добре е също да започнем да развиваме навика за дълбока концентрация.

Избор на собствен метод за задълбочена работа. Предлагат се 4 системи, които могат да се използват за този тип работа:

  • Монашеска – намаляване или пълно изключване на повърхностните ангажименти. Усамотяване за известно време и старание за максимално откъсване от разсейващите фактори.
  • На два режима – разделете работното време на няколко части, които се посвещават на задълбочената работа, а времето между тях се оставя за другите неща. Няколко дни в седмицата работете по монашеската система.
  • Ритмична – най-лесният начин редовно да вършим задълбочена работа – това е да я превърнем в навик. Същността на ритмичната система е да се създаде ред. Например, отделяйте за работа, изискваща концентрация, по 3-4 часа дневно.
  • Журналистическа – редувайте работа, която изисква концентрация с повърхностна, в рамките на работния ден. Това обаче не е метод за начинаещи.

Превърнете концентрираната работа в навик

При избор на подходящ метод, планирайте в календара дни или часове за задълбочена работа и се старайте да се придържате към този график. За да се превърне концентрираната работа в навик, е необходимо не само намерение, но и определено разписание.

Следва да се отчита следното:

  • Къде – изберете място единствено за задълбочена работа. Например, тихо ъгълче в библиотеката или конферентната зала;
  • Колко – винаги отделяйте време за концентрирана работа, трябва да сме наясно кога точно ще завършим;
  • Как – необходимо е да организираме процесите. Помислете дали трябва да изключите интернет, докато работите задълбочено. Има ли метрики, с помощта на които можем да оценим своята продуктивност?
  • С помощта на какво – за максимален успех е необходима система за подкрепа. Например, някои от нас имат навика да започват работа с чаша кафе или винаги да имат под ръка храна.

Плановете се превръщат в реалност с 2 дисциплини

Да знаем какво да правим и как да го направим – съвсем не е едно и също. Много от нас губят време и ресурси, за да мислят за първото. Но забравят да помислят как да превърнат избраната стратегия в реалност: Предлагат се следните методи за това:

  • Съсредоточаване върху критично важни цели – изберете няколко такива цели и се заемете с тях с концентрирана работа. Те трябва да ни носят осезаеми резултати в професионалната сфера, за да изпитваме ентусиазъм.
  • Водете си отчет – стараем се повече, когато очакваме да стигнем до някакъв резултат. Добре е да си отбелязваме в календара колко часа на ден сме работили концентрирано. А дните, в които сме разрешили сложен проблем или сме направили нещо важно, е добре да оградим в кръгче.

Не забравяйте за почивките

Според последните изследвания можем да работим концентрирано не повече от 4 часа на ден. След това способността ни да се концентрираме се понижава. Затова е добре да редуваме задълбочената работа с отдих.

Когато свършим работа е добре да се постараем да не мислим за нея до сутринта. Не е желателно да си проверяваме пощата след вечеря, да не превъртаме в съзнанието си в разговори с колеги, да не си правим планове за утре.