Всички системи на женския организъм по време на бременност се преустройват, поради това новите неприятни усещания в областта на корема, гърба и други части на тялото, се смятат за напълно нормални.

Въпреки с това с болезнените усещания, особено с по-интензивните, жените не трябва да се примиряват. И затова нека да видим на какво могат да се дължат болките в гръбначния стълб по време на бременност и какво трябва да се прави в такъв случай.

Какви са основните изменения, които настъпват по време на бременност?

• Увеличаване на телесното тегло;

• Повече от двукратно се увеличава натоварването на ставите;

• Измества се центърът на тежестта;

• Разтягат се и отслабват коремните мускули, като по този начин се увеличава напрежението в мускулите на гърба;

• Под въздействието на хормона релаксин отслабват и се разтягат сухожилията на прешлените в областта на кръста;

• Предразположеността към задържане на течности може да предизвика увреждане на някои големи нервни стволове;

Най-разпространените болезнени усещания по време на бременност, това са тези в гръбначния стълб.

Болките могат да се появят във всеки един момент, но най-често възникват през втората половина на бременността.

Болезнените усещания започват в областта на пояса. Обикновено те са свързани с движенията или отслабват и напълно отшумяват при промяна на положението на тялото или в период на почивка.

Възможно е да възникне усещане за „подкосяване“ на краката в единия или и в двата крака, понякога това се съпровожда с чувство за скованост или изтръпване в определени части на тялото.

Причината за болките по време на бременност обикновено е невъзможно да се установи със сигурност. За тази цел са необходими изследвания, които не са препоръчителни в периода на бременност, например компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

В 80-85% от случаите болковият синдром отшумява в рамките на няколко седмици след раждането. В останалите случаи е възможно да се наложи назначаването на лечение.

Важно е да се отбележи, че няма никаква връзка между болките в гръбнака и изходът от бременността, тоест с раждането.

Как да се справим с болките в гърба?

С цел облекчаване на болезнените усещания в гръбнака по време на бременност, е необходимо да се спазват няколко лесни правила:
• Необходимо е носенето на обувки на ниски токове. И не се препоръчват, както обувки с високи токчета, така и такива без.

• Желателно е изпълнението на физически упражнения за бременни.

Очакването на дете – не е повод за това, жените да прекарват по-голяма част от времето си в леглото. Оптимални са специализираната водна аеробика и йога за бременни.

• Бременните трябва да преценяват какви са границите на техните възможности и ако им е трудно да направят нещо, то просто трябва да потърсят помощ.

• Леглото, в което очакващата дете жена спи, е необходимо да бъде с твърда основа. За поза по време на сън е препоръчителна – странично разположение на тялото с възглавница между коленете, за да се поддържа все по-големия корем.

• Допустим е масаж на болезнените зони /включително и нежен масаж на гърба от любимия мъж/, поставянето на топли и студени компреси също се разрешава. 2-3 дни по 20 минути 3 пъти дневно пакетче ледени кубчета или пакет със замразени зеленчуци, след това 2-3 дни топли компреси по същата схема. Не трябва да се поставя нито топло, нито студено в областта на корема.