За японското здраве и дълголетие отдавна се носят най-невероятни легенди. Повечето от японците доживяват до 100-годишна възраст, не затлъстяват, не остаряват и ще се окаже, че те изобщо не са хора.

И наистина, като се загледа в стройните и сияещи от здраве японци, неволно се замисля – как го постигат?

Японците са нация от рекордьори. По продължителност на живота и по други здравни показатели, Япония се намира много по-напред от целия останал свят.

Средната продължителност на живота в Япония през 2012-та година по данни на Световната здравна организация е била 85 години за мъжете и 87.3 години за жените и продължава да се увеличава.

При това японските баби и дядовци, които са вече в дълбока старост се чувстват отлично и водят напълно активен начин на живот. В страната на изгряващото слънце дори да боледуват „не умеят“.

Процентното съотношение на инфарктите, инсултите, рака на простата и гърдата, спрямо цялото население, е най-ниски нива в глобален мащаб.
В Япония не знаят какво е това проблем със затлъстяването.

На 100 японци само при 3-ма се установява метаболитен синдром. За сравнение в САЩ – съотношението е 100 към 32, тоест разликата е забележителна. В България ситуацията не е толкова тревожна, тъй като 20% от населението е с наднормено тегло, но въпреки това през последните години се наблюдава възходяща тенденция.

А невероятната красота на японските жени отдавна се превърнала в национална запазена марка, като по този начин предизвиква тихата завист на представителките на нежния пол от другите нации.

Идеалната „порцеланова“ кожа, блестящите коси, а основното е младоликият външен вид. И чаровното младо момиче на снимката може да се окаже, че е на 40 или 50-годишна възраст. И ако в Южна Америка този ефект се постига с помощта на хирургическия скалпел, то гордостта на японките е тяхната естественост.

И ако това не се дължи на уникалните гени на самураите, то тогава каква е тайната на японската вечна младост?

Специалистите обясняват „японското чудо“ с внимателното отношение към собствения организъм и с възприемането на мъдър подход към начина на живот.

Балансираното хранене, многото движение, посещаването на любимите на повечето японци горещи минерални извори и най-важното грижата за самия себе си, на това по-конкретно, според учените, се дължи т.нар. „японско чудо“.

„Да се предотврати е по-лесно, отколкото да се лекува“ – това е основният девиз на индустрията на красотата. По-добре е човек по-рано да се погрижи за здравето си, още в младежка възраст и тогава в периода на старостта няма да му е необходим лекар.

В България тази аксиома често се забравя, а японците още от 20-25-тата си година започват да приемат „подмладяващи ябълки“ – средства с морски колаген, за да укрепят ставите и да запазват младежкия вид на кожата си.

Японките не пестят време, за да се погрижат за лицето и тялото си, осъзнавайки, че резултатът си заслужава.
Много от лекарствените препарати в Япония успешно се заменят с техни естествени аналози.

Например за предпазването на черния дроб от вредните въздействия помага, придобилата популярност и у нас, подправка /куркума/, а виаграта се заменя със стриди или екстракт от тези морски дарове, които са богати на ценния минерал цинк и именно на това се дължат техните засилващи потенцията при мъжете свойства.