Всеки знае какво е това стрес и е запознат с неговите негативни последствия. Изважда ни от обичайните релси на живота, дезориентира ни, изпадаме в недоумение, предизвиква отрицателни чувства.

За да го преживеем, да се успокоим, може да са необходими немалко време и енергия. Как да се държим в стресова ситуация, когато е не само болезнена, но и неочаквана?

Повишаването на тревожността като симптом на стрес

Защо тревожността на човека се повишава, ако преживява трудно време в своя живот, по никакъв начин не може да реши проблема, често се сблъсква с неприятности или живее под стрес?

Специалистите различават няколко форми на тревога. Според тях, едната е нормална и дори необходимост, за да умеят хората своевременно и безопасно да се справят със стресовите фактори.

Появява се в случаите, когато е необходимо да се разреши неприятна ситуация тук и сега, да предпазим себе си и своите близки, да вземем решение, да направим избор.

Всеки човек може да изпитва тревожност в ситуации на неопределеност и това е нормално.

Втората форма на тревога се смята за патологична. Човек може да я усеща постоянно, в някои случаи дори да свикне към нея и да живее, всеки път пропускайки през себе си негативни мисли, да изпитва напрежение.

Не може да се каже, че тревожността е безобидна, тъй като отнема много сили, лишава от възможност да сме в настоящия момент, защото човек със своите мисли пребивава в травмиращото минало и неопределено бъдеще.

Тази форма на тревога се съпровожда с усещане за безсилие, безпомощност, чувство, че ще се случи нещо страшно. Човек в такова състояние не е уверен в себе си, изпитва съмнения, чувства се изгубен.

В случай ако патологичната тревожност е последствие от стрес, не трябва да се опитваме да се избавим от нея самостоятелно.

Игнориране на последствията от стреса – кога това е вреден навик

Защо някои хора не забелязват раздразнителността, която се появява след стрес, търпят главоболие, страдат от безсъние и разсеяност. Но не се обръщат за помощ и се опитват да продължат да живеят обичайния си живот. До какво може да доведе това?

Развитие на депресивно разстройство. Човек в такова състояние изпитва дълбока печал, губи интерес към всичко, което се случва с него, около него и към това, което в миналото е предизвиквало радост.

Живее така, сякаш престава да вижда смисъл в отношенията и в собствения си живот.

В крайни ситуации може да използва вредни навици, за да съживи собствените си чувства и да се почувства жив.

Обикновено за тази цел се използват алкохол, а понякога се прибягва и до наркотици.

Внезапен стрес – полезни упражнения

Неочакваният стрес води до неприятни последствия за целия организъм. Колкото по-силни са чувствата и преживяванията, толкова по-зле ще се чувства в неприятна ситуация, и дори след като остане в миналото.

За да не се случи това, е полезно да се правят някои упражнения и техники, позволяващи да станем спокойни, да се освободим от излишните емоции и да повишим способностите си да мислим аналитично.

Най-простото и ефективно упражнение, което можем да правим сами или сред хора – това е фокусиране върху собственото дишане, забавяне на вдишвания и издишвания.

Физическите процеси при човека са тясно свързани с неговата психика, затова ако се диша няколко минути бавно и дълбоко, без да се фокусираме върху негативните мисли, то чувствата и преживяванията ще понижат своята интензивност.

И ще бъдем в състояние да оценим стресовата ситуация, в която сме попаднали, от страна на здравия разум.

Също помага и техниката – писане. Бидейки разтревожени или агресивни, след преживяна емоционална травма трябва да вземем лист и химикал и да напишем всичко, което чувстваме.

По време на изпълнение на това упражнение не трябва да се съобразяваме как звучат изреченията, до колко е грамотно написан текстът, както и за препинателните знаци.

С помощта на този метод сваляме натоварването от себе си и можем да погледнем на ситуацията отстрани.