От правилното поведение на жената при раждането отчасти зависи изходът на родилния процес и здравето на новороденото. Но има ситуации, на които невинаги е възможно да се повлияе.

Така например, се случва, когато при раждането се отделя мекониум, и околоплодните води се оцветяват в зелено. Колко опасни са зелените води? Има ли шанс за раждане на здраво дете?

Какво е това мекониум и кога трябва да се отдели при норма

Мекониум са първите фекалии на новороденото, които се образуват при вътреутробното развитие. Съставът на мекониума доста се отличава от фецеса на по-големите деца, на повече от 1-2 дни. И изобщо не прилича на състава на фекалните маси на възрастния човек.

Защо? Плодът вътреутробно не получава храна през устата, а всички хранителни вещества са от майката през пъпната връв.

Откъде тогава се появява мекониумът? Макар и детето да не се храни през устата, развивайки се в корема на майката, то всеки ден поглъща околоплодни води.

Заедно с водата в неговата храносмилателна система попадат частици слуз, косми, клетки от кожния епител.

Всичко това частично се храносмила в дебелото черво. От несмлените остатъци се формира мекониум.

По консистенция е вискозен и лепкав. Цветът на пръв поглед изглежда черен, но всъщност е тъмнозелен с кафяв оттенък. Вътреутробно детето не трябва да ака. Мекониумът се отделя 1-2 дни след раждането.

Със започване на храненето с майчино мляко или с млечна смес изпражненията променят своя характер.

Защо мекониумът може да се отдели при бременност или при раждане

При норма мекониумът не се отделя вътреутробно заради добрия тонус на аналния сфинктер, който е плътно затворен, не позволява отделяне на мекониум.

Има и ситуации, когато аналният сфинктер губи своя тонус, отпуска се и мекониумът излиза от червата по-рано.

Основната причина за този вариант за развитие на събитията е хипоксия, тоест недостиг на кислород. Този недостиг на кислород може да се случи остро, обикновено при раждане. А може и да е хроничен, което повишава риска от отделяне на първите фекалии, дори преди раждането.

Ако вътреутробно се отдели мекониум, то околоплодните води се оцветяват в зелено. Колкото повече мекониум се отдели, толкова по-наситен е цветът – от мръсно-жълто до тъмно-зелено.

Ако мекониум се отдели в началото на раждането или вътреутробно, то акушерката и лекарят, които водят раждането, забелязват изтичането на околоплодни води.

Ако пък мекониум се отдели към края на родилния процес, то предните води обикновено са светли, и само задните са с примес на мекониум.

Когато бебето е в мекониални, тоест зелени околоплодни води, в такъв цвят се оцветява пъпната връв, околоплодният мехур, кожата и ноктите.

Ако бебето е покрито с обилна първородна смазка, то и цветът на смазката става мръсно-жълт или зелен.

Основни причини за хипоксия на плода при бременност

Кой попада в рисковата група? В какви ситуации най-често се отделя мекониум по-рано? Да обсъдим най-честите причини.

  • Пушене на майката – това е факторът, който пагубно се отразява на здравето на детето, и който може да предотврати самата майка със спиране на цигарите веднага щом разбере, че е бременна.
  • Патологично протичане на бременността – прееклампсия, обостряне на хронични заболявания, възникване на остри заболявания по време на гестация.
  • Преносване – ако преди 37 седмица мекониумът се отделя по-рано, отколкото трябва, в по-малко от 2% от случаите, то при срок на бременността повече от 42 седмици този риск нараства до 44%. При доносена бременност менониумът изтича в околоплодните води в 5-10% от случаите.
  • Патологично протичане на раждането – слабост на родилните сили, неправилно предлежание на плода и др.
  • Увиване на пъпната връв около шията и торса на плода. В такава ситуация е висок риска от възникване на остра хипоксия, особено при напъване на пъпната връв при раждане.

В какво състояние се ражда детето при зелени околоплодни води

Всичко зависи от това колко мекониум се съдържа във водите, вдишало ли е бебето примеси. При малко количество детето се ражда в задоволително състояние. Обикновено такива бебета плачат при раждане.

Ако пък детето вдиша мекониални води, или дихателните му пътища се запушат от първия фецес, то вероятно ще се роди в много тежко състояние.