Два подхода за повишаване качеството на спермата са били представени на среща на еднокринолозите в Канада.

Първият предполага, че затлъстелите мъже, които са загубили тегло, са по-склонни да оплодят своята партньорка.

А вторият установява, че противораковите лекарства помагат на някои безплодни мъже да имат деца.

Според специалистите, подходите са интересна алтернатива инвитро оплождането и отварят нови реални възможности за мъжете, които имат проблеми с репродукцията.

Загубата на тегло вече широко се препоръчва за жени, борещи се да заченат, а затлъстяването отдавна е заподозряно като фактор при мъжкото безплодие.

Екип учени от университета в Шербрук, Канада, казаха, че са провели първото проучване, за да помогнат на хората да загубят няколко килограма и след това да видят дали това подобрява шансовете им за зачеване.

Шестдесет и пет двойки са били посочени от клиника, която се занимава с плодовитостта. Мъжете са били изпратени на седмични заседания в група, която се занимава с тяхното отношение към храната и физическата им активност. Участниците посещавали групата в продължение на година.

Проучването показва, че мъжете, които са успели да оплодят половинките си, са тези, които са загубили най-голямо количество килограми. Изследователската група каза, че те са били развълнувани от резултатите.

Един от изследователите, д-р Жан-Патрис Байларгеон, заяви: „Това е първото проспективно проучване , което предполага, че партньорите от мъжки пол, подобряващи тяхното тегло, увеличават шансовете на двойката за зачене.”

Той смята, че затлъстяването може да повлияе пряко върху броя на сперматозоидите, но може също така да се отрази върху качеството на спермата, като променя нейното ДНК.

Д-р Байларгеон добави, че както мъжете, така и жените трябва да бъдат насърчавани да отслабнат, преди опитите им да имат бебе.

Второто изследване се фокусира върху химическия летрозол, който е бил използван при рак на гърдата и за лечение на безплодие при жените.

Излишната мазнина при мъжете може да промени баланса на половите хормони, което от своя страна се отразява на броя на сперматозоидите.

Летрозолът може да спре тестостерона да се подразделя на естроген. В опитите са били включени 12 мъже, които имат хипогонадотрофичен хипогонадизъм, форма на безплодие, резултат от тяхното затлъстяване.

Двама от тях са в състояние да имат деца, след като са били безплодни в продължение на най-малко три години.

Д-р Лена Салгадо, от университета в Монреал, каза : „Летрозолът е много атрактивно лечение на безплодието, поради затлъстяване, свързано с хипогонадизъм.”

„Това са доста интересни проучвания, защото ние нямаме почти никакви процедури за подобряване качеството на спермата при субплодовитите мъже”, казва Професор Алън Пейси от университета в Шефилд.

„В момента трябва да се вземе решение дали трябва да се използват тези два метода за подобряване качеството на спермата. Нужни са още изследвания, за да сме сигурни в получените досега резултати, и можем да се надяваме на най-доброто”, добави той.

Професорът каза, че лошият начин на живот отдавна е подозиран като причина за нарушената мъжка плодовитост, но тези проучвания откриват реална възможност безплодните мъже да имат деца.

Въпреки това професор Пейси предупреди, че летрозолът може наистина да насърчи повечето мъже, но не може да бъде изцеление за всички случаи на некачествена сперма.