Ние живеем в сложен свят, в който нито един човек не е застрахован от психологически травми.

Войни, терористични актове, насилие, грабежи, жестоки убийства, аварии – това се случва всеки ден и нанася непоправима вреда на психиката на участниците и очевидците на тези събития.

Как да се възстановявате след психологически травми, по какъв начин да помогнете на близък човек да преодолее последствията от стресовата ситуация?

Съществува теория на американския психотерапевт Питер А. Левин, съгласно която причината за психотравмите са прекъснатите реакции на тялото на случилото се събитие. За да излекувате своята психика, е необходимо първо място на своето тяло да завърши реакцията.

Поради това основна роля за излекуване на последствията от психическите травми се възлага на работа върху тялото, насочена към обединяването на физическото тяло и съзнанието на пострадалия.

Лесните упражнения, разработени от американския психотерапевт помагат на човек да дойде на себе си да се върне към живота и към състоянието на хармония и покой.

Завръщане чрез допир

Заемете удобна позиция – такава каквато ви харесва.

Почувствайте съприкосновението на всички повърхности, с които към настоящия момент взаимодейства вашето тяло – столът, на който вие стоите, облегалката, която крепи вашия гръбнак, дрехите. Вслушайте се в своите усещания – тежестта на собственото ви тегло, мекотата на топлия пуловер или тениска в зависимост от сезона.

Замислете се, какво усещания определяте като приятни и кои не. Не е нужно да им давате емоционална оценка, необходимо е просто да определите, какви усещания ви създават чувство за удобство, а кои – напротив.

Какви мисли се появяват в главата ви при настъпването на комфорт и дискомфорт, какви думи казвате на себе си, без сами да се усещате? Отпуснете се и се наследете на това, че се намирате в собственото си тяло.

Водата като свързваща стихия

Ежедневно в продължение на 10 минути си вземайте топъл душ. Насочвайте водните струи към различните части на тялото ви и се съсредоточете върху усещанията си. Вие ще почувствате, че водните струи пулсират, гъделичкат повърхността на кожата ви.

Премествайте душа от една зона на тялото ви към друга, наблюдавайте как премествате водните струи.

Например можете да насочите душа към вътрешната страна на лакътя и след това бавно да започнете да го измествате към китката, след това оставете водата да гъделичка дланта ви.

Опитайте се да приложите тази техника към цялото си тяло, без да пропускате нито една негова част. Наблюдавайте измененията, които протичат в различните части на тялото ви – приятното гъделичкане с времето ще се превърне в изтръпване или дори в болезнени усещания, но въпреки това не трябва да се отказвате.

Изпълнявайки тези действия, необходимо да казвате – „Това са моите ръце, моят корем“, „Аз съм радостна, че се завръщат при мен“. След това потупайте леко с длан съответната част от тялото - това ще произведе ефекта на събуждане от сън.

Изпълнението на този метод има за цел възобновяване на взаимовръзката на тялото, съзнанието и душата, тъй като след психологическа травма, те често се оказват изолирани едно от друго.

Обърнете се към фотографиите

Това упражнение ще ускори възстановяването ви след психологическа травма. Изберете няколко свои детски фотографии или снимки от почивки, когато сте били със семейството си. Всички изображения трябва да ви бъдат добре познати – и местата и хората.