На повечето от нас вече са ни омръзнали множеството козметични средства, затова предпочитаме натурални средства. Маски и масла за коса са изпробвани от не едно поколение. Природните рецепти за поддържане на чистота на косата не са толкова известни.

Какви са методите за миене на коса без шампоан

Как правилно да си мием косата с горчица

За миене на косата се използва не готова горчица от бурканче, а суха в разреден вид. Етеричните масла от горчица притежават обезмасляващо действие, ефективно премахват мръсотията и лесно се отмиват с вода от всякакви повърхности. Миенето на косата с горчица забележимо ускорява растежа.

Ако за първи път опитвате тази процедура, то у дома задължително трябва да има още някой, за да ви застрахова. При нанасяне на каша от горчица на прах на корените на косата, протича интензивен приток на кръв към главата. Това може да предизвика неприятни усещания, до загуба на съзнание. Ако почувствате виене на свят, веднага изплаквайте.

Използването на горчица не се препоръчва външно по време на бременност. Етеричните масла от горчица могат да предизвикат спонтанен аборт.

Сухата горчица се разрежда с топла вода до консистенция на сметана и се добавя към сместа лъжичка зехтин и кокосово масло, за да се защити косата от пресушаване.

По желание, за повишаване на миещото действие, се разбива суров жълтък от кокоши яйца. На дължина и на връхчетата на кичурите е необходимо да се нанесе малко масло или балсам, за да се предотврати накъсване.

Намажете с разредена горчица само сухите корени и се старайте да засягате останалата коса минимално. За почистване на останалата част от косата ще е достатъчно действието на водата, отмиваща кашата.

Горчицата остава на скалпа, докато не усетите парене – това е сигнал, че работата на средството е свършена. Внимателно изплаквайте косата с хладка вода, тъй като е възможно допълнително отделяне на топлина. Пазете очите от попадане на вода с горчица от изплакването, тъй като е възможно силно раздразнение.

Горчицата на прах от различни марки не действа еднакво. Някои продукти ще подействат веднага, други пък ще се окажат твърде слаби. За да се усили миещото и раздразващото действие, в кашата от горчица е необходимо да се добави чаена лъжичка захар или мед.

След миене на косата с горчица е необходимо изплакване с подкислена вода, тоест с лимон или с друга киселина или с използване на балсам.

При този метод косата се сдобива с блясък и красота, а растежът ѝ се ускорява.

Глина – красота на косата и на кожата

В зависимост от минералния състав, глината може бързо да се втвърдява, превръщайки се в цимент, а може да остане мека и добре да почиства кожата и косата.

Основните запаси от глина са в страните от Изтока. Съответно, там са започнали да я употребяват като миещо средство. Споменавания за специална глина за хамам се срещат дори в арабски народни приказки.

Мека глина с най-високо качество се добива в Мароко и се нарича гасул. Цената на подобно средство е малко по-висока, отколкото нейните аналози, като влияе оказва и мощният козметичен ефект.

Гасулът на практика не изсушава кожата и косата, забележимо омекотява, нежно обезмаслява. Косата след миене с гасул е лека и приятна.

Освен с гасул, за миене на коса успешно се използва глина и от други находища. В магазините за козметика се продават и други продукти с различни минерален състав в сух и в разреден вид. Понякога в средствата на основата на глина се добавят билки, масла и екстракти.

Сода за миене на коса, замърсена от средства за оформяне

Използването на сода за коса е било известно дълго преди не само появата на шампоани, а дори и на сапуни в обичаен вид. Алкалните свойства на содата позволяват косата да се измие много добре.

Еднократното миене на косата със сода се препоръчва при силно замърсяване на скалпа и на корените от остатъци от средства за оформяне. Едновременно с обезмасляващия ефект содата прави лек пилинг, който подобрява притока на кръв и кожното дишане.