Повечето хора с нетърпение очакват пролетта, която носи дългоочакваната топлина, прекрасните песни на птичките и зеленина, но не всички се радват.

Според различни оценки, от полиноза страда от 0.5 до 15% от населението, тоест това е доста разпространен проблем, с който всеки се опитва да се справи по свой начин.

Какви правила да спазваме при пролетна алергия

1.Промиване на носа и жабурене на гърлото

Полинозата се съпровожда най-често с алергичен ринит, обусловен е от чувствителността към прашеца на дървета, треви и плевели.

В резултат с началото на цъфтене на алергена у човек се появяват симптоми на сенна треска, съпровождаща се с хрема, кихане, сърбеж, запушен нос и умора от постоянните проблеми със съня.

Специалните антихистамини за локално и вътрешно приложение могат да облекчат протичането на заболяването.

Но във всеки случай се препоръчва човек по-често да си промива носа и да жабури гърлото с физиологичен разтвор или с дестилирана вода.

Тази процедура има за цел отстраняване на алергени, премахване на натрупалата се слуз и за облекчаване на здравословното състояние.

2.Хигиена при сезонна алергия – защо е необходима

За съжаление, не всички могат да се затворят у дома за целия период на цъфтене на опасния алерген или да си сменят местожителството.

Това означава, че човек ще напуска своя дом и ще се връща в него отново, като носи на тялото, косата, дрехите и обувките милиони малки частици прашец.

За свеждане на тяхното количество у дома до минимум, е необходимо при алергия разсъбличането да става в коридора и веднага свалените дрехи да отиват за пране. Добре е да се вземе и душ.

Не е задължително да е със сапун, тъй като заедно с алергените, тялото ще напусне и хидролипидната „мантия”.

Що се отнася до миенето на косата, това е необходимо да се прави ежедневно. Така болният няма да даде на алергията никакъв шанс

3.Поддържане на влажност във въздуха при пролетна полиноза

За ползата от овлажнител за здравето днес не е чувал само глухият. Педиатрите го препоръчват като мощно средство за профилактика на сезонни инфекции.

Козметиците съветват да се използва за борба със сухата кожа и с признаците на стареене.

За страдащите от полиноза този прибор също ще е много полезен, тъй като водните молекули се свързват с алергените и възпрепятстват тяхната циркулация в открито пространство.

Така се минимизира развитието на неприятните симптоми на заболяването.

Това устройство ще способства и за овлажняване на лигавицата, като се повишава местния имунитет.

По желание може да се закупи агрегат „2 в 1”, който както ще овлажнява въздуха, така и ще го прочиства от ненужните примеси и агенти.

Що се отнася до проветряване на стаите, то е по-добре да се направи веднага след дъжд или през нощта, когато концентрацията на прашец във въздух, е максимално ниска.

Най-високи стойности стига сутрин или при ветровито време.

4.Замяна на някои козметични средства с хипоалергенни

При полиноза към цветен прашец, то с голяма степен на вероятност декоративните и другите козметични средства само ще задълбочат състоянието.

Ако човек знае, към какво конкретно има алергия, то е желателно да се чете състава на козметичните средства, изписан на етикета при покупка. 

Повишено внимание изискват маските с лосиони за домашно приготвяне. Но и натуралната козметика може да навреди.

Най-добре е да се използват хипоалергенни средства без парфюми, оцветители и с минимално количество консерванти.

5.Защо е важно да се спазва диета при тази болест

Има такова понятие като кръстосана активност, която възниква, когато белтъчините в едно вещество, са сходни с тези в друго.

Имунната система не вижда разлика между тях и се възприема еднакво негативно, като реагира със съответната и вече позната алергична реакция.

Разбира се, това не се наблюдава при всички хора, и дори положителният кожен тест или изследване на кръвта невинаги върви ръка за ръка с характерни симптоми на алергия.

При сезонна алергия не е препоръчително да се ядат риба и цитруси, които са с доста висок алергенен потенциал.