Спортът – това е живот, а също и стройна фигура, отлично здраве и добро настроение.

Това е причината толкова много хора да ходят на фитнес. Но в борбата за идеално тяло, много от тях се сблъскват с множество неприятни симптоми, които влошават здравословното състояние.

За какво трябва да сме подготвени във фитнеса

1.Потръпване на мускулите – с какво е свързан този симптом

Причините за мускулни спазми, макар и да са доста разпространени, не са до край изяснени. Много трениращи получават крампи на скелетните мускули след физическо натоварване.

Това се отнася особено за единичните, многослойни мускули, например, на трицепса, сухожилията под коленете.

Обикновено това е свързано с болка, скованост и поява на симптоматика се наблюдава в рамките на 8 часа след тренировка, а впоследствие отшумява от само себе си.

Съществува мнение, че подобни спазми възникват в резултат на нарушаване на баланса на електролитите и от умора.

В тази връзка се препоръчва по време на тренировка да се пие вода на малки глътки, за да се попълва недостигът на течност. Не следва да се игнорира загрявката и разгрявката след тренировка.

2.Позиви за дефекация при физическо натоварване

Има дори и такова понятие като диария на бегача. Няма конкретната причина за ускоряване движението на фекалните маси.

Учените смятат, че този процес протича под действието на най-различни фактори – намаляване на притока на кръв към червата, промяна на секрецията на хормони, тревожност и стрес преди тренировка, особено преди състезания.

Колкото повече енергия трениращият изразходва по време на занятия, толкова по-голяма е вероятността от възникване на позиви за дефекация.

Тези, които не желаят да прекъсват тренировката, за да ходят до тоалетна, трябва внимателно да подбират храните в деня на занятията.

По-добре е да не се набляга на мазна, а също и на богата на фибри храна, особено 2 часа преди ходене до тоалетна.

Световъртеж и гадене по време на фитнес

С тези симптоми по-често се сблъскват бегачите и занимаващи се с активни видове спорт. Колебанията в артериалното налягане възникват, заради резките промени в положението на тялото – от легнало до седнало.

В резултат кръвта ту прелива, ту се „оттегля” от и към мозъка за компенсация на движенията.

Ако не успее при смяна на положението на тялото, възниква световъртеж. Това е особено характерно за хипотониците, при които в спокойно състояние кръвта се движи с по-малка от необходимото скорост.

За тях е показно не всяко физическо натоварване. По-добре е да спрем избора си на упражнения, които се изпълняват в равномерно темпо.

Що се отнася до гаденето, то може да бъде предизвикано от баналното стресиране на вътрешните органи. За да не предизвикваме повръщане по-добре да не ядем, преди да отидем на фитнес.

На празен стомах също не се следва да се тренира. Ако не сте успели да похапнете около 1-1.5 часа преди тренировка, си вземете няколко бонбони и си пригответе сладка напитка, например, компот.

Крампи и изтръпване на ръцете

Пръстите на краката е възможно леко да изтръпнат и да отекат от тесни обувки, от отделяната от мускулите топлина и дори от възпаление на нервите.

Ако често ви безпокоят подобни симптоми, се препоръчва да се обърне внимание на обувките.

Отговарят ли те на изискванията, подходящи ли са за занятия с конкретния вид спорт. Много спортни магазини предлагат да се тества избраният чифт обувки, да се оцени степента на удобство и комфорт при специално оборудване.

Не пренебрегвайте тази услуга, ако желаете да запазите здравето на краката. Що се отнася до крампите, то те са по-характерни за плувците и любителите на аквааеробика.

При внезапна силна болка просто придърпайте към себе си ходилото, като го хванете за големия пръст. За справяне с неприятните усещания помага старият и проверен начин – боцкане с игла.

Болка в хълбока

Характерната болка е позната на много от нас още от детска възраст. Ако натоварването е по-интензивно, то с голяма степен на вероятност ще възникне такава болка.

Избягва се, когато интензивността на натоварването се повишава постепенно с напредването на тренировката.