Не трябва да чакаме проблемите да се решат от само себе си. Ето няколко съвета как да станем по-щастливи и по-малко да се уморяваме през настъпващата година.

Как да ни бъде по-лесно през 2020 г.

1.Ограничаване на новините – информационна диета

Ако работата ни не е свързана с информационния поток, не е задължително да бъдем в час с всички световни новини и събития. Днес информацията ни залива през електронната поща и социалните мрежи чрез най-различни уведомления и съобщения.

В повечето случаи по никакъв начин не можем да помогнем на пострадалите, за които пишат в новините, само ще се натъжим или ще се почувстваме безпомощни. Негативните емоции отнемат сили и понижават продуктивността.

Определете източниците, от които ще научавате новините, и ограничете времето, което отделяте за тях. Колкото по-малко знаем, толкова по-пълноценен ще бъде сънят ни. И дори още по-добре ще бъде, ако си легнем, вместо да четем новините, които ни излизат в социалните мрежи.

2.Анализирайте за какво си губите времето

Времето е невъзобновим ресурс, но много от нас го губят, без да правят нищо съществено. Дефрагментирайте деня си като твърдия диск на компютъра. Помислете как можете да преразпределите ангажираността си през целия ден, че да ви остава повече време за приятни занимания.

3.Съставете си разписание

Маниакалният контрол на всичко, което ни се случва в живота не е нужен. Просто си препишете това, което планирате да планирате да правите в един тефтер и спрете да се тревожите за това, което ще забравите.

Поставяйте си адекватни крайни срокове и решавайте проблемите по реда на възникването им.

4.Записвайте си идеите

Блестящите мисли невинаги ни идват наум в подходящото време. Записвайте си ги в тефтер, на бележка в телефона. Трябва да оставим следа, както намерим за добре, но само да не забравяме.

Някои идеи след време няма да ни се струват гениални, но пък други могат да променят живота ни.

5.Пазете си скрийншотове, които ви радват

Създайте си папка на компютъра, в която ще се съхраняват съобщения, които ви радват и веселят. Признание в любов, похвала от началството, смешен чат – всичко това повдига настроението и ни връща вярата в собствените сили, когато нещо се случи не както трябва.

6.Престанете да спорите

Не е нужно да се опитвате да убедите опонента си в своята правота, ако не ви плащат за това, разбира се. Това отнема много морални сили и време, а събеседникът най-вероятно ще остане на своето мнение.

7.Използвайте леглото по предназначение

В леглото правете приятни неща, сред които сън, секс, похапване на пица по време на любимия сериал. Работата и четенето на новини е най-добре да са на друго място, в противен случай леглото ще престане да се разглежда като място за разпускане.

8.Намерете начин да избягате от проблемите

Навярно има нещо, което ни позволява да се откъсваме от трудностите, които ни застигат в ежедневието. Любим филм, гледане на смешни картинки, събиране на пъзел, рисуване на герои на комикси.

Съставете си списък с такива неща и го дръжте под ръка при спешни случаи. Използвайте го, когато трябва бързо да свалите психологическото напрежение и да забравите за известно време за това, което се случва.

9.Борба с перфекционизма

Не трябва да правим всичко идеално. Някои неща е достатъчно просто да се направят, други – да се оставят без внимание. Поставете си приоритети и не се опитвайте да избягате от необятното.

10.Изразявайте своите чувства по-открито

Разбира се, не всички преживявания трябва да се споделят. Но в някои случаи това може да е полезно. Първо, хората, ще започнат да ви разбират. Второ, ще разберете, че не сте сами в своите страхове и тревоги.

Трето, когато изразяваме емоциите си, периодично се отпускаме.

11.По-често казвайте ДА

Не става въпрос за съгласие да се разходите с непознат в тъмна улица. Споменете си колко пъти сте отказвали нещо интересно просто по навик.