Да доживеем до 100 години – за много от нас тази мечта изглежда недостижима. Многобройни изследвания показват, че дълголетниците се отличават не само по добрата генетика. Ежедневните ритуали и убежденията също оказват влияние на продължителността на живота.

9 прости навика ни помагат да живеем дълго и щастливо

1.Не на асансьора, а по стълбите

Този лесен за изпълнение навик помага за увеличаване на продължителността на живота с 10-15%. Изкачването на стълби понижава вероятността от сърдечно-съдови заболявания, предотвратява се поява на проблеми със ставите.

Този вид физическа активност е добра профилактика на болест на Алцхаймер, диабет и слабоумие.

2.Да виждаме само хубавото

Хората, които поставят акцент на негативното, по-често са в тревожно състояние, вълнуват се и са изнервени.

Подобно емоционално напрежение може да е причина за различни заболявания и да способства за намаляване на продължителността на живота. Трябва да се научим да се концентрираме върху приятните моменти.

Всеки ден да си представяме как качеството ни на живот се повишава. Мислено да се изпълваме с радост, щастие и положителни емоции.

Този специфичен вид медитация зарежда с оптимизъм. Няколко минути дневно, за да видим какво се случва под друг ъгъл, вече отдавна е известно, че оптимистите живеят по-дълго.

3.Да отидем на масаж

Масажът нормализира кръвообращението и предотвратява развитието на хипертония. Редовните сеанси стимулират образуването на окситоцин – хормонът на доброто настроение, който понижава нивата на стрес.

Масажът допринася за намаляване на напрежението, намалява тревожността, способства за отпускане.

4.Да ядем риба

Редовното похапване на риба насища организма с омега-3 мастни киселини и с други елементи, които са необходими за здравето.

Рибата добре се усвоява от организма, затова дори преданите ценители на месото понякога трябва да си позволяват риба.

За предпочитане са по-мазните риби, тъй като при тях съдържанието на омега-3 мастни киселини е най-високо.

5.Да приемем възрастта

Хората, които не приемат възрастта, са в постоянен стрес. Притесняват се от всяка бръчка, със страх очакват настъпването на старостта. Приемането на възрастта може да добави 7-8 години към живота, до този извод стигат учени от Йелския университет.

Искреното приятелство спомага за увеличаване продължителността на живота. Човек е по-лесно да се сдобие с хармония, когато може да сподели с верен приятел, да получи подкрепа.

Близък човек помага за преживяване на стресови моменти.

6.Да гледаме залезите

Наблюдаването на красивите залези понижава нивата на хормона кортизол. Това успокоява и допринася за намаляване на тревожността. Организмът образува мелатонин, благодарение на което се подобрява качеството на съня и се нормализира емоционалното състояние.

Това помага да се влеем в редиците на дълголетниците, затова задължително трябва да намираме време, за да останем насаме или с половинката и да се наслаждаваме на залеза.

7.Благотворителност

Доброволците получават мощен заряд от положителна енергия. Благотворителната дейност носи изключително удовлетворение, дарява усещане за щастие. Учени от Мичиганския университет установяват интересна статистика – 100 часа доброволчески труд удължават живота с 6-7 години.

На някои им харесва да помагат на хората, на други повече движенията за защита на животните. Най-важното е дейността да носи истинско удоволствие.

8.Повече на концерти

Концертите – това е не просто културно мероприятие. Когато любимият/а певец или певица излязат на сцената, можем да си позволим да попеем с него и така да се избавим от целия негативизъм.

Общуването със съмишленици в такава атмосфера дарява мощен заряд енергия. Редовното посещение на концерти помага да се справим със стреса и хроничната умора, да „презаредим” съзнанието и да намалим напрежението.

9.Медитация всеки ден

Какво е това медитация се знае от всички, но ежедневно се практикува единици. Навикът всеки ден медитираме помага за възстановяване на душевното равновесие. Това дава възможност да се разсеем от грижите и проблемите, да се вслушаме в своето вътрешно АЗ.

Вътрешният баланс и успокоението, което носи самата практика, са много полезни, затова е добре да прекарваме по 10-20 минути всяка седмица в медитация.

Преди да легнем да спим, е добре да си спомним всичко, което се е случило през деня. Да се постараем да се концентрираме върху положителните моменти и да търсим позитивното във всичко.