Всеки един косъм на главата на главата на човек живее средно от 2 до 6 години. След това пада, но на неговото място скоро се появява друг.

Загубата на от 50 до 100 косъма дневно се смята за физиологична норма. Но какво се случва, ако тези показатели бъдат надминати и косата капе ускорено.

Защо косата започва да капе силно

Съществуват множество причини, поради които косата може да започне да изтънява, линията на нейния растеж да се измести назад, и дори напълно да изчезне част от нея.

Най-разпространените причини за подобни явления са процесите на стареене, генетични фактори, автоимунни заболявания, гъбични инфекции и странични ефекти от лечението с определени препарати.

Да разберем сами какво е основна причина за тези явления, е невъзможно. За това е по-добре веднага да се направи консултация със специалист. А докато очаквате или планирате консултацията със специалист, се постарайте да промените начина си на живот, понякога не особено явна причина за косопад.

Научно потвърдени начини за спиране на косопада

1.Здравословна храна

Правилното балансирано хранене е ефективна профилактика на косопад. Необходимо е по-често да консумираме храни, богати на витамини от група D и от група В, цинк, желязо, Омега-3 мастни киселини.

Най-добри техни източници са – зърнени, риба, месо, яйца и месо, млечни продукти, морски дарове.

2.Масаж на скалпа

Кой не обича масаж на главата? И дори ако си прави сами масаж на главата, това също ще е от голяма полза за здравето. Изследване, проведено през януари 2019 г., резултатите от което са публикувани в рецензирано медицинско издание, показва, че резултатите от редовните масажни процедури, подобряват кръвообращението на скалпа, което на свой ред стимулира растежа на фоликулите, а това означава на здрава и плътна коса.

Специалистите препоръчват да се прави масаж на скалпа по 1-3 пъти дневно, като минималното време за процедурата е 4 минути.

3.Проверка за недостиг на витамини и минерали

За тази цел са необходими съответните изследвания. При установяване на такъв недостиг, е по-добре витамините и минералите, при които е открит дефицит да се набавят от хранителни източници, но все пак може да се използват и хранителни добавки.

Зад постоянния косопад може да се крие недостиг на биотин и на желязо. За разреждането на косата също може да способства недостиг на селен, цинк, витамин A, C, D и Е. Когато недостигащите количества от тези витамини се попълнят в организма, това съществено може да подобри здравето на косата и да се избегне прекомерен косопад.

Съществува диета, която може да спре мъжкия тип косопад, т.нар. андрогенна алопеция. Изследване от 2017 г. установява пряко връзка между спазването на средиземноморска диета и намаляването на риска от андрогенна алопеция и оплешивяване при мъжете.

4.Опитайте светлинна терапия

Публикувано през 2013 г. изследване в Списанието Лазери в хирургията и медицината показва, че третирането на косата с ниски дози светлинна терапия може да повлияе благоприятно на генетичен тип косопад.

Светлинните лъчи стимулират стволовите клетки в луковиците на косата, благодарение на което се усилва растежа на косата.

Замяната на обичайния шампоан с такъв, който има за цел да се бори с косопада, също може да спомогне за възстановяване на косата. Много производители добавят в продуктите, които предлагат вещества, които благоприятно влияят на растежа на косата – например, кетоконазол или миноксидил.

В изследванията е доказано, че те стимулират появата на нови косъмчета приблизително при 40% от хората.

5.Използвайте стимулатори за растеж на косата

В дерматологията и трихологията е добре познат спиртният извлек от парлива чушка, но това не единственият ефективен стимулатор.

В изследване от 2014 г. учените установяват, че нанасянето на кожата на скалпа на сок от лук би спомогнало при алопеция. Около 80% от участниците в експеримента виждат значими подобрения в рамките на 6 седмици.

Други изследвания показват, че аналогично действие притежават някои етерични масла – розмарин, мента, лавандула.

За провеждане на процедурата 2-3 капки етерично масло е необходимо да се смесят с малко количество масло носител – натурално от жожоба, бадемово или зехтин, и едва след това да се нанесе на скалпа. Маслото се задържа на скалпа за 15-60 минути.