Имунната система е главният защитник на организма, бори се с болести и помага за оздравяване. Но може и да отслабне, да функционира неправилно, напълно да се предаде или дори да атакува собствените клетки на тялото.

Нарушенията при функциониране на нервната система предизвикват различни симптоми, алергични реакции и хронични заболявания.

За да разпознаем навреме дали имунитетът има проблеми, трябва да познаваме основните признаци на отслабена имунна функция. И това невинаги са чести остри вирусни инфекции.

Какви са нарушенията при функционирането на имунната система

1.Сухота и усещане за пясък в очите

Сухотата в очите може да е признак на проблем с имунитета. Например, имунната патология синдром Шьонгрен е причина за изсъхване на лигавиците, за намаляване на секрецията на слъзна течност.

Сухи, зачервени очи с усещане за пясък или чуждо тяло, замъглено или размазано зрение, увреждане на роговицата – всичко това може да е признак не на болести на очите, а на недостатъчна, или прекомерна функция на имунната система.

2.Депресия

Изненадващо, но факт – депресията може да не е заболяване, което се развива под влиянието на външни проблеми. Ендогенната депресия възниква най-често при хормонални нарушения, но не само.

Учени от Университета на Уисконсин предлагат интересна версия за високото разпространение на депресивните разстройства в съвременното общество – предразположението към депресия е генетично заложено, за да помогне на човек да оцелее, като ставаме пасивни, изразходваме по-малко енергия за противопоставяне и активност, оставяме повече ресурси за борба с инфекциите и травмите.

Неправилното функциониране на имунната система може да накара организма да образува и насочва към тъканите на мозъка цитокини, това са специфични клетки, реагиращи на възпаление.

Цитокините потискат образуването на серотонин, който е нужен за добро настроение. По данни от проучване физическата активност успешно се бори с този проблем, като повишава образуването на серотонин и се понижава количеството на маркерите на възпаление.

3.Обриви и петна по кожата

Кожният обрив, червените лющещи се петна е възможно да не са реакция на нарушено храносмилане, кожни инфекции или недостиг на овлажняващи кремове. Всичко това са разпространени симптоми на екзема, псориазис и псориатичен артрит, болести, свързани с нарушения в имунната система, когато собствените защитни сили се обръщат срещу самите нас, вместо да атакуват патогените.

4.Болки в корема, нарушено храносмилане

Симптомите на нарушена функция на стомашно-чревния тракт също влизат в списъка с признаци на редица имунни патологии. Диария, болка в областта на корема, подуване и необяснимо отслабване – това са симптоми на болест на Крон и язвен колит, възпалителни заболявания на червата, а също и целиакия, отнасяща се към алергичните заболявания.

5.Студени ръце и крака

Касае не за временно усещане на студено, когато се прибираме отвън при ниски температури. При болест на Рейно притокът  областта на крайниците силно се забавя, което води не само до това, че ръцете и краката постоянно мръзнат, но и до посиняване на кожата.

Това е имунно заболяване, при което щитовидната жлеза се засяга от собствената имунна система.

6.Косопад

При проблеми с имунитета по-често се развива огнищна алопеция – косата започва да пада не по цялата глава, а само на места, образуват се плешиви петна. Този симптом може да се наблюдава на всяка част от тялото. Причината е в имунната система, която атакува корените на косата и ги уврежда.

Още една причина за косопад може да е псориазис – косата окапва в местата на образуване на плаки.

7.Чувствителност към слънчева светлина

Това не е вампиризъм, макар и на медицината са известни хора, които биха могли да послужат за основа за възникване на легендите за вампирите.

Обикновено чувствителността към УВ-лъчите е признак на лупус, при което заболяване много бързо кожата много бързо изгаря на слънце. Освен това слънчевите лъчи предизвикват рязко усилване на симптомите на тази болест.

8.Постоянна умора

Обичайно се уморяваме след физическо натоварване. Но ако започваме да усещаме умора на фона на почти минимална двигателна активност или нулева такава, това може да е признак на имунен дефицит.

Недостатъчната активност на имунната система се съпровожда с хронично възпаление, а то на свой ред, отнема всичките ни сили.